A- A+
Χιλιάδες σταμάτησαν να πληρώνουν το στεγαστικό τους λόγω του νέου νόμου Κατσέλη
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει από την αρχή του χρόνου η στάση πληρωμών από δανειολήπτες που μέχρι στιγμής πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, το οποίο προβλέπει ευνοϊκή ρύθμιση, κούρεμα υπό προϋποθέσεις και επιδότησης της μηνιαίας δόσης, πολλοί δανειολήπτες σταμάτησαν να πληρώνουν το δάνειό τους.

Επιπλέον, ανακόπηκε ο ρυθμός ρύθμισης δανείων που βρίσκονταν σε καθυστέρηση.

Οι προσδοκίες για κούρεμα

Τραπεζικές πηγές συνδέουν τη συγκεκριμένη αλλαγή στη συμπεριφορά χιλιάδων δανειοληπτών με την εν εξελίξει διαμόρφωση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λόγω της λήξης του ισχύοντος νόμου στις 28/2.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, αρκετοί δανειολήπτες που εύκολα ή δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν κανονικά τις δόσεις, σταμάτησαν να το κάνουν.

Ο λόγος η προσδοκία μίας ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών τους, με βάση το νέο καθεστώς, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν οφειλές σε καθυστέρηση.

Ο ηθικός κίνδυνος

Βέβαια, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για την ένταξη στη νέα ρύθμιση απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δάνειο να έχει συμπληρώσει τρεις μήνες καθυστέρηση στις 31/12/2018.

Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτόησε τους δανειολήπτες. Πρόκειται για τον ηθικό κίνδυνο, ο οποίος χτύπησε για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια.

Οι τράπεζες ελπίζουν ότι με την ψήφιση από τη Βουλή του νέου πλαισίου, τα δάνεια αυτά θα αρχίσουν ξανά να εξυπηρετούνται.