A- A+
Στοπ στα κόλπα των στρατηγικών κακοπληρωτών με 4 αλλαγές στο νόμο
Σε συμφωνία για κρίσιμες λεπτομέρειες του νέου πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας και διενέργειας πλειστηριασμών, ήρθαν την Πέμπτη κυβέρνηση και τράπεζες.

Στόχος των αλλαγών στη νομοθεσία που αποφασίστηκαν είναι να εξωβελιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν τα χρέη τους και όσοι προσπαθούν να καθυστερήσουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, χρησιμοποιώντας παραθυράκια του ισχύοντας πλαισίου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εάν περάσουν όπως συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση με το κυβερνητικό επιτελείο οι συγκεκριμένες τροποιήσεις, θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση των ρυθμών εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών.

Τα 4 σημεία - κλειδιά

Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι επήλθε συμφωνία με το Μέγαρο Μαξίμου στα ακόλουθα σημεία:

1) Παλαιές αιτήσεις νόμου Κατσέλη

Περί τους 160.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει έως σήμερα αίτηση, με βάση το νόμο Κατσέλη που λήγει στις 28/2 και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Όπως συμφωνήθηκε, όλοι οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο και εάν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νόμο, η τράπεζα θα προσφεύγει στο δικαστήριο και θα διεκδικεί την άμεση άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας τους.

Υπολογίζεται ότι ακόμη και περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις και απλά με την αίτησή τους καθυστερούν τον πλειστηριασμό του σπιτιού τους.

2) Αιτήσεις πριν από πλειστηριασμό

Θα τεθούν χρονικά όρια για την υποβολή αίτησης προστασίας στο νέο πλαίσιο, ώστε να μην γίνεται λίγες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Μέχρι σήμερα, πολλοί οφειλέτες επέλεγαν αυτόν τον τρόπο για να καθυστερήσουν τον πλειστηριασμό, καθώς αυτόματα με την υποβολή της αίτησής τους εξασφάλιζαν αναβολή της διαδικασίας, ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους.

3) Τιμή πρώτης προσφοράς

Ένα άλλο κόλπο των στρατηγικών κακοπληρωτών για να καθυστερήσουν ένα πλειστηριασμό είναι να αυξάνουν την εμπορική αξία του κατασχεμένου ακινήτου, ώστε να μην μπορεί να βρεθεί στον πρώτο γύρο εκποίησης αγοραστής.

Συγκεκριμένα, καλούσαν στο δικαστήριο έναν οποιοδήπτε μάρτυρα, ακόμη και τελείως άσχετο με την κτηαματαγορά, ο οποίος εκτιμούσε την αξία του ακινήτου σε πολλαπλάσια της πραγματικής του αξίας επίπεδα.

Και το δικαστήριο στις περισσότερες περιπτώσεις έκανε την εκτίμηση αυτή δεκτή.

Πλέον, με τις αλλαγές που θα περάσουν, για να δεχθεί ο δικαστής μία εκτίμηση για να αλλάξει την εμπορική αξία, θα πρέπει αυτή απαραίτητα να προέρχεται από πιστοποιημένο μηχανικό.

4) Κατάχρηση από επαγγελματίες

Με δεδομένο ότι στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και επαγγελματίες, υπό την προϋπόθεση ότι για το δάνειο που έλαβαν για τη δουλειά τους έχει μπει υποθήκη το σπίτι τους, οι τράπεζες φοβήθηκαν κατάχρηση αυτής της διευκόλυνσης από τους οφειλέτες.

Συγκεκριμένα, υπήρχε κίνδυνος κάποιοι που χρωστούν τόσο στεγαστικό, όσο και επιχειρηματικό δάνειο, να υπέβαλαν αίτηση στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και να εξασφάλιζαν την προστασία της κατοικίας τους και για τα δύο ανοίγματα.

Συμφωνήθηκε ωστόσο να μπορούν να μπαίνουν στη ρύθμιση μόνον όσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν σε ισχή για την πρώτη κατοικία και μόνο εάν αυτά πληρούνται θα προστατεύεται το ακίνητο.

Επιπλέον, η τράπεζα θα σχεδιάζει ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη και όχι μόνο για το στεγαστικό του δάνειο.