A- A+
Πρώτη κατοικία: Οι δικλείδες ασφαλείας για να πετάξουν έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Δικλείδες ασφαλείας για τον εξωβελισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πονηρών που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις προστατευτικές ρυθμίσεις, προβλέπει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κατ΄ αρχήν, εκτός από τα βασικά κριτήρια για ένταξη της κατοικίας σε καθεστώς προστασίας, θα λαμβάνεται υπόψιν και η συνολική περιουσία του δανειολήπτη, ώστε να τίθενται εκτός δανειολήπτες με ικανότητα πληρωμής του χρέους τους.

Τα επιπλέον κριτήρια

Ακόμη δηλαδή κι αν πληροί κάποιος τα κριτήρια σε σχέση με το εισόδημα, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το συνολικό χρέος, μπορεί να μένει εκτός ρύθμισης.

Αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που η συνολική περιουσία του οφειλέτη, κινητή και ακίνητη, μαζί δηλαδή με άλλα ακίνητα, πέρα την κύριας κατοικίας, καταθέσεις και επενδύσεις, ξεπερνά κατά πολύ την οφειλή του.

Τα σχετικά όρια μένει να καθοριστούν. Αν τα ξεπερνά, τότε θα μένει εκτός ρύθμισης.

Αν σταματήσει η αποπληρωμή

Σε περίπτωση που παρά την ρύθμιση και επιδότηση δόσης, το δάνειο ξαναγίνεται κόκκινο (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), τότε προβλέπονται οι εξής κυρώσεις:

• Οριστική απώλεια της ρύθμισης που έχει εξασφαλίσει ο δανειολήπτης

• Αυτόματη άρση προστασίας της κύριας κατοικίας και έναρξη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο

• Αρση της επιδότησης, ενώ ενδέχεται το Δημόσιο να έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον δανειολήπτη την επιστροφή της επιδότησης