A- A+
Σε ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια στις καταθέσεις των επιχειρήσεων - Η πορεία στα δάνεια
Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς καταθέσεων πρώτης ζήτησης για επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 0,14% για πρώτη φορά στα χρονικά.

Την ίδια περίοδο το αντίστοιχο επιτόκιο των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητο στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 0,09%.

Η επίδραση των προθεσμιακών

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά ενισχύθηκε οριακά κατά 0,58%, παρά τις περικοπές στις οποίες είχαν προχωρήσει οι τράπεζες νωρίτερα.

Κι αυτό διότι στο τέλος της χρονιάς οι τράπεζες πρόσφεραν προνομιακότερα επιτόκια στους πελάτες τους για να κρατήσουν σε αυτές τις καταθέσεις τους.

Ως αποτέλεσμα, το Δεκέμβριο του 2018, τόσο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,28%.

Οι κινήσεις στα δάνεια

Στον αντίποδα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,63%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,59%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 144 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 9,89%.

Το κόστος για επιχειρήσεις / επαγγελματίες

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,03%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,94%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,54%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,18%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,16%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,46%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,13%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.