A- A+
Το ευρώ έγινε 20 χρονών! Τα οφέλη από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος
Εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εισαγωγή του ευρώ, το οποίο αποτελεί το βασικό νόμισμα σήμερα για περισσότερους από 340 εκατ. Ευρωπαίους.

Το ευρώ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σας ζωή καθώς βρίσκεται τόσο στο πορτοφόλι σας όσο και στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Δεν προσφέρει, όμως, μόνο έναν εύκολο τρόπο να κάνετε τις πληρωμές σας αλλά σας βοηθάει και να ικανοποιείτε σημαντικές ανάγκες και να εκπληρώνετε σημαντικούς στόχους.

Το θέλουν οι πολίτες

Η στήριξη των πολιτών προς το ευρώ είναι μεγάλη και αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου την άνοιξη του 2018, τρεις στους τέσσερις κατοίκους της ζώνης του ευρώ (74%) στηρίζουν το ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 2004.

Τα οφέλη

Είναι ένα ασφαλές και σταθερό νόμισμα που σας δίνει τη δυνατότητα να αποταμιεύετε και να επενδύετε με εμπιστοσύνη.

Χάρη στο ευρώ, η ζωή, η εργασία και οι σπουδές σε μια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ έχουν γίνει ευκολότερες.

20 χρόνια μετά την υιοθέτησή του, το ευρώ είναι πλέον αποδεδειγμένα ένα σταθερό και αξιόπιστο νόμισμα.

Τι κερδίζουμε

Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, φροντίζει το ευρώ ώστε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των χρημάτων σας και να απολαμβάνετε τα οφέλη του με ποικίλους τρόπους, τώρα και στο μέλλον.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι τα εξής:

  • Σταθερότητα και ευημερία

Αυτό που πιθανότατα σας ενδιαφέρει πιο πολύ, όπως άλλωστε και τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η προσωπική οικονομική σας ευημερία, να έχετε δηλαδή μια καλή δουλειά που να μπορεί να συντηρεί εσάς και την οικογένειά σας.

Η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών είναι άλλωστε το βασικό μας καθήκον. Είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευημερία και για ένα σταθερό από οικονομική άποψη μέλλον για το οποίο μπορεί κανείς να κάνει σχέδια.

Στην καθημερινή μας ζωή, οι σταθερές τιμές μας δίνουν σιγουριά για τη μελλοντική αξία των χρημάτων μας και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να αναπτύσσονται. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ένα ευρώ σήμερα θα είναι ένα ευρώ και αύριο.

  • Μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη μας εντάσσει σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται παρόμοιες αρχές και που θέλουν να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Επιπλέον, επιζητούμε την οικονομική ευημερία και επιδιώκουμε η φωνή μας να ακούγεται ακόμα δυνατότερη στη διεθνή σκηνή.

Έχοντας ενώσει τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο και να δημιουργήσουμε την ενιαία αγορά της Ευρώπης, εξακολουθούμε να πορευόμαστε προς την επιτυχημένη υλοποίηση αυτών των στόχων.

Το ευρώ έχει δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προσφέροντας στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ τη δυνατότητα να αποκομίζουν τα οφέλη της ενιαίας αγοράς.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ στις τσέπες μας είναι απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας. Το ευρώ μας εμφυσά το αίσθημα του «ανήκειν» και λειτουργεί ως καθημερινή υπενθύμιση ότι έχουμε επιτύχει πολλά.

  • Το ευρώ κάνει τη ζωή μας ευκολότερη

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ευρώ στο πορτοφόλι σας σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να χρειάζεται πια να κάνετε συνάλλαγμα ή να πληρώνετε επιπλέον προμήθειες.

Τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες γίνονται έτσι πιο εύκολα και πιο φθηνά, ενώ το ευρώ απλουστεύει και άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως οι σπουδές, η διαμονή και η εργασία στο εξωτερικό.

Το ευρώ επιτρέπει στους καταναλωτές εντός της ζώνης του ευρώ να συγκρίνουν απευθείας τις τιμές και να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές, ενώ οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται πια να ανησυχούν τόσο για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

  • Η συνύπαρξη μας έχει κάνει πλουσιότερους

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο της ΕΕ ενδεχομένως σήμερα να ήταν χαμηλότερο κατά ένα πέμπτο αν δεν είχε επιτευχθεί η ενοποίηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ζώνη του ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η ζώνη του ευρώ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως.

Το ποσοστό των διεθνών πληρωμών που πραγματοποιούνται σε ευρώ είναι περίπου ίσο με το ποσοστό των αντίστοιχων πληρωμών σε δολάρια ΗΠΑ και το ευρώ είναι το δεύτερο προτιμώμενο διεθνές νόμισμα για τη χορήγηση και λήψη δανείων.