A- A+
Πρώτη επιλογή οι προθεσμιακές στις καταθέσεις που επιστρέφουν στις τράπεζες
Ανοδικά για όγδοο συνεχή μήνα κινήθηκαν τα καταθετικά υπόλοιπα στους λογαριασμούς των νοικοκυριών στις τράπεζες το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των εγχώριων νοικοκυριών σημείωσαν τον προτελευταίο μήνα του 2018 άνοδο κατά 44 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε ενώ έχει αρθεί κάθε περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό της χώρας, μετά το νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls που εφαρμόστηκε την 1η Οκτωβρίου.

Οι επιδόσεις του 2018

Από την αρχή του έτους, η αύξηση των υπολοίπων των φυσικών προσώπων έχει φτάσει τα 3,77 δισ. ευρώ, αποτελώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ανόδου των 5,04 δισ. ευρώ της καταθετικής βάσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στις τράπεζες τοποθετήθηκε το εξεταζόμενο διάστημα σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, συνολικά 2,25 δισ. ευρώ επιπλέον χρήματα τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς προθεσμίας τους πρώτους έντεκα μήνες της περυσινής χρονιάς, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα της κατηγορίας κοντά στα 44,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Σεπτέμβριο του 2015, τρεις μήνες μετά την αρχική επιβολή των capital controls, δείχνοντας τη σαφή βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Η βελτίωση μετά τα capital controls

Στον αντίποδα, χαμηλότερες είναι οι αντίστοιχες επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, τα υπόλοιπα των οποίων στις τράπεζες υποχώρησαν το Νοέμβριο κατά 243 εκατ. ευρώ.

Στο 11μηνο για τις επιχειρήσεις καταγράφεται μία άνοδος της τάξης των 680 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των νοικοκυριών.

Το Δεκέμβριο τα υπόλοιπα αναμένεται να σημειώνουν άνοδο γύρω στα 3 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση για το 2018 στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ περίπου.

Έτσι, μετά από 3,5 χρόνια capital controls και τις εκροές των 40 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2015, τα υπόλοιπα θα πλησιάσουν τα 135 δισ. ευρώ, παραμένοντας χαμηλότερα κατά 25 δισ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου του 2014.