A- A+
Κίνδυνος να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου τους οι δικαιούχοι του ΟΕΚ
Ορατός είναι ο κίνδυνος οι τράπεζες να ζητήσουν από τους δικαιούχους του ΟΕΚ που έλαβαν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου, να πληρώσουν από την τσέπη τους τις πληρωμές που δεν καταβάλει ο Οργανισμός.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) από το 2009 έχει αρχίσει να καθυστερεί την εξόφληση των τόκων που επιδοτεί στα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει οι δικαιούχοι του από τις τράπεζες.

Εάν αυτό συνεχιστεί, τότε οι τράπεζες βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, μπορούν να στραφούν στους δανειολήπτες για τη διεκδίκηση των τόκων που δε θα καταβάλλει ο ΟΕΚ.

Δηλαδή οι δανειολήπτες ενώ αποπλήρωναν τα δάνειά τους με μειωμένο επιτόκιο λόγω της επιδότησης, θα δουν εν μία νυκτί το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται αφού θα πρέπει οι ίδιοι να αποπληρώσουν τα ποσά που δε θα καταβάλλει ο ΟΕΚ.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες που εμπλέκονται στο όλο θέμα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον ΟΕΚ για τη διευθέτηση των σχετικών πληρωμών, με στόχο να καταλήξουν σε μία συμφωνία τους επόμενους μήνες.