A- A+
«Δεν βλέπω να γυρίζουν οι καταθέσεις από έξω ούτε σε 15 χρόνια!» - Εξομολόγηση τραπεζίτη
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την προοπτική επιστροφής των καταθέσεων που διέρρευσαν το 2015 στο εξωτερικό διατυπώνει στο Moneyonline.gr έμπειρος τραπεζίτης.

Αναφερόμενος στις καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται σε λογαριασμούς τραπεζών εκτός Ελλάδος, σημείωσε σχετικά ότι «μέχρι να τελειώσω την καριέρα μου στις τράπεζες, δεν νομίζω να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στο εγχώριο σύστημα».

Όπως εξηγεί, η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και τα αρνητικά επιτόκια που προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον επαναπατρισμό αυτών των χρημάτων».

Το πλήγμα από τον ...Βαρουφάκη

Και προσθέτει πως «ουσιαστικά όσοι τηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό δεν έχουν σήμερα λόγο να τα γυρίσουν στην Ελλάδα».

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2015, την περίοδο Βαρουφάκη, περί τα 10 δισ. ευρώ ταξίδεψαν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ άλλα τόσα τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Μπορεί η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων να έχει ρευστοποιηθεί και τα χρήματα να επέστρεψαν στην Ελλάδα, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τις καταθέσεις σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών.

Τα μόνα ποσά που επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια των capital controls σχετίζονταν με επενδύσεις, πχ. αγορά ακινήτων, που έγιναν στη χώρα μας.

Οι λόγοι της ανόδου

Παρ΄ όλα αυτά, οι καταθέσεις συνέχισαν για δεύτερη συνεχή χρονιά την ανοδική τους πορεία το 2018.

Οι βασικές πηγές αυτής της ανόδου ήταν οι εξής:

  • Τα μετρητά που επέστρεψαν στο σύστημα
  • Τα μετρητά που κυκλοφορούν στην οικονομία και κατατέθηκαν από επαγγελματίες και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς τους
  • Τα ποσά που δαπάνησαν μέσω ξένων καρτών οι τουρίστες στην Ελλάδα
  • Οι ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων

Τι βρίσκεται σε στρώματα

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτή τη στιγμή η νομισματική κυκλοφορία στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 32 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι περί τα 15 - 20 δισ. ευρώ βρίσκονταν μόνιμα εκτός συστήματος για τις ανάγκες της οικονομίας, εκτιμάται ότι ένα ποσό που κυμαίνεται από 12 - 17 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε τραπεζικές θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε λογαριασμούς την επόμενη διετία.

Άνοδος των καταθέσεων θα υπάρξει και από την παραγωγή εισοδημάτων, λόγω της ανάπτυξης, αλλά και μέσω των νέων δανείων που θα χορηγηθούν τα επόμενα χρόνια.

Το 2018 θα κλείσει με αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχος στόχος υπάρχει και για το 2019.