A- A+
Επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους κάτω από 25 ετών
Στην επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων κάτω των 25 ετών προχωρά από την 1η Ιανουαρίου 2019 το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σχετική ρύθμιση έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και το νέο καθεστώς εισφορών θα τεθεί άμεσα σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά.

Προάγγελος αύξησης μισθών

Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να συνδυαστεί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές του 2019.

Συγκεκριμένα, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές των νέων εργαζομένων ηλικίας κάτω των 25 ευρώ θα αναπροσαρμοστούν στο νέο βασικό κατώτατο μισθό, που σήμερα διαμορφώνεται σε 586 ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το συγκεκριμένο μισθό κατά 10 - 25 ευρώ, που σημαίνει ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι θα πάρουν μία αύξηση της τάξης των 100 ευρώ περίπου.

Για να καλυφθεί λοιπόν η άνοδος του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται η επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών.

Οι νέες εισφορές

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη μειώνονται από το 13,30% σε 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου.

Ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται κατ' έτος για το πρόγραμμα αυτό, με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια δαπάνη από την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, το ύψος της οποίας εκτιμάται, για το έτος 2019, στο ποσό των 51 εκατ. ευρώ.