A- A+
Ποιους συμφέρει να ...χωρίσουν φορολογικά - Υπέρ και κατά των χωριστών δηλώσεων
Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως σε ζευγάρια να υποβάλλουν φορολογική δήλωση ξεχωριστά. Ποιους συμφέρει.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση από το 2019, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2018, υπάρχει η δυνατότητα σε παντρεμένα ζευγάρια και σε όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα για κάθε σύζυγο ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση να υποβάλλεται το σχετικό αίτημα στην ΑΑΔΕ έως και τις 28 Φεβρουαρίου του έτους στο οποίο θα υποβάλλετε τη δήλωση.

Ποιους συμφέρει

Το βασικό πλεονέκτημα των χωριστών δηλώσεων είναι ότι ο κάθε σύζυγος πληρώνει το φόρο που του αναλογεί για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Αυτό συμφέρει στην περίπτωση που υφίσταται για ένα από τα δύο μέρη επιστροφή φόρου, καθώς το ποσό της δεν συμψηφίζεται με το φόρο του έτερου ήμισυ.

Επιπλέον, ο ένας από τους δύο συζύγους μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, ακόμη κι αν ο άλλος χρωστάει.

Ποιους δεν συμφέρει

Από την άλλη πλευρά δεν συμφέρει τα ζευγάρια, των οποίων το ένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να καλύψει με τα εισοδήματά του τα τεκμήρια.

Εάν συμβαίνει αυτό, συμφέρει η κοινή δήλωση, ώστε να τα πραγματικά εισοδήματα να υπερβαίνουν τα τεκμαρτά.

Έτσι, αποφεύγεται η φορολόγηση με βάση τα δεύτερα και δεν υπάρχει φορολόγηση με τους συντελεστές που ισχύουν για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ δεν καταργείται το αφορολόγητο.

Το ύψος των τεκμηρίων

Στα αρνητικά των χωριστών δηλώσεων περιλαμβάνεται και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης για κάθε σύζυγο ανεβαίνει στις 3.000 ευρώ, 6.000 ευρώ συνολικά για το ζευγάρια έναντι 5.000 ευρώ που ισχύει στις κανονικές δηλώσεις.

Επιπλέον, εάν κάποιο από τα δύο μέρη δεν έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, τότε αυτόματα λαμβάνεται υπόψιν το υπερβάλλον ποσό των αποδείξεων που έχει συγκεντρώσει ο άλλος σύζυγος για να καλυφθεί η διαφορά.