A- A+
Νέες προθεσμιακές καταθέσεις 9 δισ. ευρώ κλείστηκαν τον Οκτώβριο - Στο 0,58% η μέση απόδοση
Συνεχίστηκε η υψηλή ροή προς λογαριασμούς προθεσμίας και τον Οκτώβριο, με τα ποσά που δεσμεύτηκαν να ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από 12 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την υπό εξέταση περίοδο τα ποσά που δεσμεύτηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ.

Από αυτά, η συντρηπτική πλειονότητα, περίπου τα 8,91 δισ. ευρώ τοποθετήθηκε σε προϊόντα με διάρκεια έως και 1 έτος και τα υπόλοιπα, περί τα 100 εκατ. ευρώ, σε προθεσμιακές διάρκειας από 15 έως 24 μήνες.

Πτώση επιτοκίων

Οι αποδόσεις πάντως σε μηνιαία βάση ήταν οριακά μειωμένες, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 0,58%. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό στην ελληνική αγορά, που είχε ξανακαταγραφεί τον περασμένο Μάιο.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος η μηνιαία πτώση ήταν της τάξης των 2 μονάδων βάσης, ενώ στις μεγαλύτερες διάρκειες έφτασε τις 5 μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,28%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09%, ενώ το αντίστοιχο των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,16%.

Έρχεται νέα μείωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2019 θα είναι μία ακόμη χρονιά χαμηλών πτήσεων στα επιτόκια, με τις τράπεζες να ετοιμάζουν μειώσεις στις αποδόσεις που προσφέρουν.

Αυτές σε πρώτη φάση θα κινηθούν στα επίπεδα των 5 - 10 μονάδων βάσης, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος μειώσεων.

Ίσως η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί μία ευκαιρία για να «κλειδώσετε» ένα υψηλότερο επιτόκιο για τα χρήματά σας.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε για το διάστημα της προθεσμιακής κατάθεσης που θα επιλέξετε, τις επόμενες περικοπές στις αποδόσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες.