A- A+
Εκροές καταθέσεων μετά από 8 μήνες τον Οκτώβριο - Μείωση υπολοίπων 400 εκατ. ευρώ
Πτωτικά για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο κινήθηκαν τα καταθετικά υπόλοιπα στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν τον περασμένο μήνα κατά 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προήλθε από τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ένα τμήμα των εκροών να οφείλεται στην αναστάτωση που προκάλεσε στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου η πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο.

Η άρση των capital controls

Οι παραπάνω μεταβολές καταγράφηκαν μετά την πλήρη άρση των capital controls στις αναλήψεις μετρητών εντός της χώρας, την 1η Οκτωβρίου.

Το γεγονός αυτό διευκολύνει τις εκροές που οφείλονται τόσο σε ψυχολογικούς λόγους, όσο και στην αύξηση της ζήτησης για μετρητά, τα οποία προορίζονται για «μαύρες» συναλλαγές.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η δαπάνη με κάρτες τον τελευταίο ενάμιση μήνα εμφανίζει πτωτικές τάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που σηκώνουν πλέον πιο εύκολα χρήματα για τις αγορές τους.

Πτώση και το Νοέμβριο

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στα μεγέθη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν οι ρυθμοί υποχώρησής τους διατηρηθούν στα επίπεδα των πρώτων ημερών, η μείωση των υπολοίπων στο σύνολο του μήνα να ξεπεράσει την αντίστοιχη του Οκτωβρίου.

Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από την ΕΚΤ να μειώσει μόνο κατά 100 εκατ. ευρώ το πλαφόν χρηματοδότησης από τον ELA για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, ανάκαμψη των μεγεθών αναμένεται τον τελευταίο μήνα του χρόνου, καθώς τότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τόκοι από τις τράπεζες στους περισσότερους λογαριασμούς.