A- A+
Δεν «τσίμπησαν» οι καταθέτες με την πτώση των τραπεζικών μετοχών - ΟΚ οι καταθέσεις
Ικανοποιημένη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με την ψυχραιμία που επέδειξαν οι καταθέτες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματιστηριακής κρίσης.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, λόγω των ανησυχιών για τη δυνατότητά τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια.

Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες του μίνι κραχ στο χρηματιστήριο υπήρξαν επισκέψεις στα καταστήματα των τραπεζών από ανήσυχους καταθέτες, σχετικά με την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους, δεν εκδηλώθηκαν αναλήψεις.

Ηρεμία πλέον

Πλέον, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει στο χρηματιστήριο και σταμάτησαν οι ερωτήσεις από τους πελάτες των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό πέρασε αναίμακτα η πρώτη κρίση για τις τράπεζες, μετά την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου.

Το γεγονός αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι θα πρέπει να συμβούν πολύ σημαντικά αρνητικά γεγονότα για να επιδεινωθεί ξανά.

Στόχος τα 10 δισ. ευρώ

Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει νέα επιδείνωση του κλίματος, οι τράπεζες αναμένουν ότι το 2018 τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Ήδη, στο εννεάμηνο οι καταθέσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5,37 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος τα μεγέθη αυξήθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τα νοικοκυριά, που αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την αρχή του χρόνου κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών εισροών καταγράφηκε στις προθεσμιακές καταθέσεις, φτάνοντας τα 2,24 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπά τους βρίσκονται πλέον στα 44,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό τριών ετών.

Διαβάστε επίσης

* Υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις μετά το κραχ στο ΧΑ; Οι φόβοι, οι κίνδυνοι και η πραγματικότητα