A- A+
Άνοδος των καταθέσεων και το Σεπτέμβριο - Αύξηση 7 δισ. ευρώ σε 8 μήνες
Άνοδο για όγδοο συνεχή μήνα και ενδέκατο τους τελευταίους 12 μήνες σημείωσαν τα καταθετικά υπόλοιπα στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλη του περασμένου μήνα, εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τηρούσαν στους λογαριασμούς τους 131,71 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 139 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου.

Μάλιστα, εάν στα σχετικά μεγέθη δεν συνυπολογιστεί η μεταβολή των υπολοίπων των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, η άνοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Και σημειώνεται σε μία περίοδο αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, στοιχείο ενδεικτικό της βελτίωσης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Οι κινήσεις ιδιωτών - επιχειρήσεων

Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτει ότι το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα των ιδιωτών πελατών των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 415 εκατ. ευρώ, στα 107,65 δισ. ευρώ που αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2015.

Αυξημένα κατά 191 εκατ. ευρώ ήταν την ίδια περίοδο τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας, ενώ η αντίστοιχη άνοδος στα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο - τρεχούμενοι) έφτασε τα 224 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 199 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 21,41 δισ. ευρώ.

Η άνοδος του 2018

Μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, η άνοδος των καταθέσεων από την αρχή της χρονιάς διαμορφώθηκε σε 5,37 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος τα μεγέθη αυξήθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τα νοικοκυριά, που αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την αρχή του χρόνου κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών εισροών καταγράφηκε στις προθεσμιακές καταθέσεις, φτάνοντας τα 2,24 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπά τους βρίσκονται πλέον στα 44,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό τριών ετών.