A- A+
Με μέσο κυμαινόμενο επτόκιο 2,97% τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν τον Αύγουστο
Πτωτικά κινήθηκε τον περασμένο Αύγουστο το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες, υποχωρώντας ξανά κάτω από το 3%.

Με δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα δάνεια της κατηγορίας κινούνται γύρω από το 0%, το περιθώριο κέρδους των τραπεζών βρίσκεται στις 300 μονάδες βάσης περίπου.

Τον Αύγουστο οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε μόλις 30 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας τόσο τη χαμηλή προσφορά χρήματος στην εγχώρια αγορά, όσο και τη ζήτηση για δανεικά, η οποία παραμένει υποτονική.

Συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 τα νέα στεγαστικά δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες έφτασαν τα 333 εκατ. ευρώ, ποσό ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με τα 326 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι άλλες κατηγορίες πίστης

Από την άλλη πλευρά, στις υπόλοιπες κατηγορίες πίστης το κόστος δανεισμού παρουσίασε μεικτές τάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,69%.

Αναλυτικότερα:

  • Ιδιώτες

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,35%.

- Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,71%.

  • Επαγγελματίες

- Το μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,93%.

  • Επιχειρήσεις

- Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5, 14%.

- Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 3,85%, έναντι 3,82% τον προηγούμενο μήνα.

- Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,13%

- Για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,48%

- Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε αύξηση κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,78%.