A- A+
Μην «ψαρώσετε» εάν λάβετε αυτά τα e-mails - Κίνδυνος για τα στοιχεία εισόδου στο e-banking
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων εισόδου e-banking πελατών ελληνικών τραπεζών με τη μέθοδο του phishing e-mail.

Το κόλπο είναι γνωστό. Οι επίδοξοι ηλεκτρονικοί ληστές ενημερώνουν με μήνυμα τον παραλήπτη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό του.

Και τον προτρέπει για να το λύσει να κάνει είσοδο στην υπηρεσία κάνοντας κλικ σε ένα συγκεκριμένο link.

Αυτό οδηγεί σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτήν την υπηρεσίας e-banking της τράπεζάς του.

Αν κάνει ο παραλήπτης το λάθος να κατευθυνθεί στην ιστοσελίδα παραπομπής και συμπληρώσει εκεί τα στοιχεία εισόδου του στο e-banking, τότε αυτά γίνονται άμεσα γνωστά στον αποστολέα του e-mail.

Οδηγίες ασφαλείας

Το μόνο που έχετε να κάνετε εάν λάβετε κάποιο e-mail αυτής της μορφής είναι να το σβήσετε.

Αν κάνετε το λάθος και πατήσετε στο link ή εάν υποπτεύεστε ότι τα στοιχεία σας έχουν υποκλαπεί, τηλεφωνήστε άμεσα στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας.

Η τελευταία δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο τους κωδικούς σας (π.χ. τηλεφωνικά, μέσω e-mail ή/και sms). Είναι αυστηρώς προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείτε το e-banking μόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και όχι μέσω συνδέσμων (links) σε άλλα sites, μηχανές αναζητήσεως ή e-mail.

Επιβεβαιώστε την εγκυρότητα της σελίδας του και του πιστοποιητικού ασφαλείας, πατώντας το λουκετάκι στην address bar του προγράμματος πλοηγήσεως.

Πώς είναι τα απατηλά e-mail

Στις ακόλουθες φωτογραφίες φαίνεται το περιεχόμενο των e-mails που έχουν αποσταλεί τις τελευταίες ημέρες:

  • Alpha Bank


  • Τράπεζα Πειραιώς

  • Εθνική Τράπεζα

  • Eurobank