A- A+
Νέα άνοδος των καταθέσεων για 7ο συνεχή μήνα τον Αύγουστο - Από που προήλθε
Ανοδικά για έβδομο συνεχή μήνα κινήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 1,33 δισ. ευρώ.

Πλέον, οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί στα 131,57 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015.

Στήριξη από νοικοκυριά

Τον Αύγουστο στήριξη στα μεγέθη προσέφεραν οι ιδιώτες, αυξάνοντας τις καταθέσεις που διατηρούν σε όλους τους λογαριασμούς τους κατά 795 εατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 564 εκατ. ευρώ τροφοδότησαν λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, δηλαδή Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους, ενώ 231 εκατ. ευρώ ήταν η αύξηση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 467 εκατ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας στα 21,21 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2014!

Η μεταβολή του 2018

Από την αρχή του χρόνου έως και το τέλος Αυγούστου, το σύνολο των καταθέσεων εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 5,22 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου έχει προέλθει από τις καταθέσεις των ιδιωτών, οι οποίοι αύξησαν τα υπόλοιπά τους στις τράπεζες κατά 3,29 δισ. ευρώ.

Η πλειονότητα αυτών των χρημάτων μάλιστα κατατέθηκε σε λογαριασμούς προθεσμίας, περί τα 2,05 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα υπόλοιπα της κατηγορίας στα 44,26 δισ. ευρώ. Πρόκειται για υψηλό 3 ετών.

Οι στόχοι για το σύνολο της χρονιάς

Πλέον, οι τράπεζες θεωρούν εφικτή την αύξηση των υπολοίπων στο σύνολο της χρονιάς κατά 10 δισ. ευρώ, λόγω της θετικής μεταβολής που παρουσιάζει παραδοσιακά ο Δεκέμβριος.

Στηριζόμενο σε αυτά τα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών από 1η Οκτωβρίου.

Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί ο περιορισμός των αναλήψεων για ψυχολογικούς λόγους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, έχει συμβάλει καθοριστικά στη συνεχή βελτίωση της καταθετικής βάσης.