A- A+
Προς φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Κοντά σε συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα βρίσκεται η κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές, προσδοκώντας σε έσοδα αρκετών δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, Ελλάδα και Ελβετία βρίσκονται σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις, με την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο χωρών να πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Horst Reichenbach, ο οποίος προέβλεψε ότι η συμφωνία θα είναι πιθανότατα παρόμοια με αυτή που σύναψε η Ελβετία με τη Γερμανία.

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους Γερμανούς

Η συμφωνία, που έχει ήδη υπογραφεί, αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών από το 2013 και τα βασικά σημεία της είναι τα εξής:

1. Ρύθμιση παλαιών φορολογικών υποθέσεων: Φορολόγηση κατά 19-34% όλων των τραπεζικών συναλλαγών με τις ελβετικές τράπεζες

2. Φόρος για τις μελλοντικές υποθέσεις: Φορολόγηση κατά 26,375% των τόκων μερισμάτων και εταιρικών κερδών των γερμανικών επιχειρήσεων

3. Προστασία των πελατών των τραπεζών από ποινικές διώξεις: Δε υπάρχουν ποινικές διώξεις σε παραγραμμένες υποθέσεις και δε θα υπάρχει συσχετισμός των καταθέσεων ενός πολίτη με την περιουσία του.