A- A+
Σε ποιες συναλλαγές εκτός συνόρων απαγορεύει η ΕΕ να χρεώνουν οι τράπεζες προμήθειες
Καμία χρέωση δεν επιτρέπει στις τράπεζες η κοινοτική νομοθεσία να επιβάλλουν οι τράπεζες για διασυνοριακές πληρωμές σε ολόκληρη την ΕΕ, ακόμη και σε χώρες εκτός ευρώ, όπως Ρουμανία και Σουηδία.

Συγκεκριμένα, όταν κάνετε διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ, λέι Ρουμανίας και σουηδικές κορόνες εντός της ΕΕ, η τράπεζά σας δεν μπορεί να σας χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα σας χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας σας.

Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα.

Ποιες συναλλαγές αφορά

Ο κανόνας αυτός αφορά:

• μεταφορές ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ

• αναλήψεις από μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) σε χώρες της ΕΕ

• πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σε όλη την ΕΕ

• συναλλαγές άμεσης χρέωσης

Για παράδειγμα, αν η τράπεζά σας σάς χρεώνει 1 ευρώ κάθε φορά που κάνετε ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα εκτός δικτύου της τράπεζάς σας, το ίδιο ποσό σας χρεώνεται όταν κάνετε ανάληψη σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι χρεώσεις στα ΑΤΜ

Το κόστος ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ στο εξωτερικό, ανάλογα με την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός σας, είναι το εξής:

  • Alpha Bank

- Εντός Ευρωζώνης

  • Έως 150 ευρώ: 1,50 ευρώ
  • Από 151 έως 250 ευρώ: 1,60 ευρώ
  • Ανω των 250 ευρώ: 1,65 ευρώ

Για ερώτηση υπολοίπου: 0,18 ευρώ

- Εκτός Ευρωζώνης

Προμήθεια 1,00% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ


  • EUROBANK

- Εντός Ευρωζώνης

  • Ανεξαρτήτως ποσού: 1,45 ευρώ

Για ερώτηση υπολοίπου: 0,18 ευρώ

- Εκτός Ευρωζώνης

Προμήθεια 1,05% επί του ποσού της ανάληψης


  • Τράπεζα Πειραιώς

- Εντός Ευρωζώνης

  • Έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ
  • Από 250,01 ευρώ και άνω: 2,20 ευρώ

Για ερώτηση υπολοίπου: 0,18 ευρώ

- Εκτός Ευρωζώνης

Ανεξαρτήτως ποσού: 4 ευρώ


  • Εθνική Τράπεζα

- Εντός Ευρωζώνης

  • Έως 150 ευρώ: 1,30 ευρώ
  • Από 150,01 έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ
  • Από 250,01 ευρώ και άνω: 1,60 ευρώ

Για ερώτηση υπολοίπου: 0,14 ευρώ

- Εκτός Ευρωζώνης

Προμήθεια 1% επί του ποσού της ανάληψης με μίνιμουμ τα 3 ευρώ και μάξιμουμ τα 5 ευρώ


Επιβαρύνσεις της κάρτας

Όταν πληρώνετε για κάτι στην ΕΕ χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα, οι έμποροι και οι τράπεζες δεν μπορούν να σας επιβάλλουν επιπλέον τέλος – γνωστό και ως «επιπρόσθετη χρέωση» – μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε μια συγκεκριμένη κάρτα.

Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις αγορές με κάρτα (σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο) που γίνονται εντός της χώρας σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι κάρτες American Express, Diners Club και οι επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για εσάς, δεν καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών, συνεπώς, αν τις χρησιμοποιήσετε, ενδέχεται να σας επιβληθεί επιπρόσθετη χρέωση.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αν πληρώνετε σε άλλο νόμισμα της ΕΕ εκτός του ευρώ, ενδέχεται ο πάροχος της κάρτας να σας χρεώσει με τέλος μετατροπής νομίσματος, όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σε άλλη χώρα.

Μια αληθινή ιστορία

Η Κλάρα από την Αυστρία ήθελε να αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια μέσω διαδικτύου. Επέλεξε τα εισιτήριά της στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας και ήταν έτοιμη να πληρώσει.

Όμως, όταν έδωσε τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας, η αεροπορική εταιρεία τη χρέωσε ένα επιπλέον ποσό 10 ευρώ για χρήση της κάρτας VISA.

Η Κλάρα επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας της, το οποίο προσέφυγε κατά της αεροπορικής εταιρείας.

Η τελευταία επέστρεψε το ποσό των 10 ευρώ και τροποποίησε τους κανόνες της ώστε να καταργηθεί η παράνομη επιβάρυνση από τη διαδικασία κράτησης.

Προστασία από απάτες

Οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν το ποσό που μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε αν πέσετε θύμα απάτης σχετικά με κάρτες ή πληρωμές – σε περίπτωση που η κάρτα σας ή ο λογαριασμός σας χρεωθούν χωρίς την άδειά σας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το μόνο που μπορεί να σας ζητηθεί είναι να πληρώσετε το πολύ 50 ευρώ έναντι του κόστους της δόλιας πληρωμής.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου η απώλεια, κλοπή ή υπεξαίρεση χρημάτων έχει γίνει εν αγνοία σας (π.χ. υποκλοπή του λογαριασμού σας, ή υποκλοπή και χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας εν αγνοία σας), δεν πρέπει να πληρώσετε τίποτα.

Η τράπεζα ή ο πάροχος της κάρτας πρέπει να καλύψουν όλο το κόστος. Ο κανόνας αυτός ισχύει και στην περίπτωση που η ζημία προκλήθηκε από τραπεζικό υπάλληλο.

Δέσμευση χρημάτων στην κάρτα σας

Μερικές φορές, όταν κάνετε μια κράτηση, π.χ. σε ξενοδοχείο ή σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας ως εγγύηση για την κράτηση.

Ο έμπορος μπορεί επίσης να σας ζητήσει να δεσμεύσει ένα ποσό από την κάρτα σας όταν κάνετε κράτηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος κρατά μέρος του πιστωτικού σας ορίου ή του υπολοίπου του λογαριασμού σας για να καλύψει οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση ενδέχεται να δημιουργήσετε, όπως υπηρεσίες δωματίου σε ξενοδοχείο ή πιθανή βλάβη σε μισθωμένο όχημα.

Ο έμπορος οφείλει να σας ενημερώσει για το αν σκοπεύει να δεσμεύσει κάποιο ποσό από την πιστωτική σας κάρτα, ενώ εσείς θα πρέπει να δώσετε την έγκρισή σας γι' αυτό, καθώς και για το ακριβές ποσό που πρόκειται να δεσμευθεί.

Μόλις ολοκληρώσετε την πληρωμή – π.χ. όταν κατά την αναχώρησή σας από το ξενοδοχείο χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα για να πληρώσετε το δωμάτιο, ή όταν κατά την επιστροφή του μισθωμένου αυτοκινήτου εξοφλήσετε τον σχετικό λογαριασμό – η τράπεζα πρέπει αμέσως να αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό από την πιστωτική σας κάρτα.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Μπόρις από την Ουγγαρία πήγε στη Βενετία για το σαββατοκύριακο με τη φίλη του. Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο, ο ξενοδόχος έβγαλε φωτοαντίγραφο της πιστωτικής κάρτας του Μπόρις.

Το ξενοδοχείο ενημέρωσε τον Μπόρις ότι θα ήθελαν να δεσμεύσουν 500 ευρώ για κάλυψη της κράτησης και τυχόν χρήσης του mini-bar ή υπηρεσιών εστιατορίου κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Ο Μπόρις συμφώνησε να δεσμευθεί το ποσό αυτό στην πιστωτική του κάρτα.

Προτού αναχωρήσει από το ξενοδοχείο, ο Μπόρις εξόφλησε τον λογαριασμό του ξενοδοχείου με την πιστωτική του κάρτα.

Μία εβδομάδα αργότερα, όταν προσπάθησε να κάνει κράτηση σε ορισμένες πτήσεις με την πιστωτική του κάρτα, αντιλήφθηκε ότι το ποσό των 500 ευρώ εξακολουθούσε να είναι δεσμευμένο στην πιστωτική του κάρτα.

Τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο για να διαμαρτυρηθεί, και τότε του ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος τους και ζήτησαν αμέσως από την τράπεζα να αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό.

Άμεσες χρεώσεις

Εάν διαπιστώσετε κάποια άμεση χρέωση από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αυτό μπορεί να συμβεί κατά λάθος - π.χ. αν ακυρώσατε μια σύμβαση με τον προμηθευτή σας, αλλά η άμεση χρέωση έγινε παρόλ' αυτά μετά τη λήξη της σύμβασης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχετε δικαίωμα σε επιστροφή των χρημάτων σας εντός 8 εβδομάδων. Αυτό ισχύει για όλες τις άμεσες χρεώσεις, τόσο εντός της χώρας σας όσο και για τις διασυνοριακές άμεσες χρεώσεις εντός της ΕΕ.

Αν έχετε προβλήματα με τις πληρωμές που κάνετε εντός της ΕΕ, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας ή στον πάροχο της κάρτας σας. Οφείλουν να απαντήσουν γραπτώς στην καταγγελία σας εντός 15 ημερών (ή εντός 35 ημερών το πολύ σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις).

Οφείλουν επίσης να έχουν θεσπίσει επίσημη διαδικασία υποβολής καταγγελιών για τους καταναλωτές.

Αν χρειάζεστε βοήθεια σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το FIN-NET για τυχόν προβλήματα με παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ή με το ECC-Net για προβλήματα με εμπόρους.