A- A+
Μικρή αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια στο β΄ τρίμηνο του 2018
Αύξηση έως ένα βαθμό της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο του 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που διενήργησε.

Ωστόσο, αυτή η ενίσχυση δεν μεταφράστηκε και στη χορήγηση περισσότερων δανείων, καθώς την ίδια περίοδο η αναλογία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αυξήθηκε σε ένα βαθμό.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ίδιο συνέβη και για την πορεία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.

Άνοδος στα βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά

Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφηκε μικρή αύξηση της ζήτησης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Θετικό είναι επίσης ότι η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Άρα, διοχετεύτηκαν περισσότερα χρήματα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2018, αν και αναμένεται ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά.