A- A+
Σχέδιο για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις από το 2019 - Με επανυπολογισμό τον Ιούνιο
Σχέδιο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 12 μηνιαίες δόσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών από το 2019, με στόχο να επιμεριστεί σε περισσότερους μήνες η εξόφληση του φόρου.

Ο σχεδιασμός περιγράφεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση και προβλέπει ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά από τον Ιανουάριο κάθε χρονιάς.

Το ύψος του θα είναι το ίδιο με αυτό που θα έχει εκκαθαριστεί την αμέσως προηγούμενη χρονιά και θα επιμερίζεται σε 12 ισόποσες δόσεις.

Ο επανυπολογισμός

Εάν με την εκκαθάριση του φόρου στα μέσα της επόμενης χρονιάς έχει αλλάξει η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, θα υπάρχει αναπροσαρμογή των επόμενων δόσεων.

Αν ο φόρος έχει μειωθεί, θα μειώνεται και το ύψος των επόμενων δόσεων, αν έχει αυξηθεί θα αυξάνεται, ενώ αν δεν υπάρχει καμία αλλαγή, δεν θα τροποποιείται το ύψος των δόσεων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα με τον υπολογισμό των εισφορών του ΕΦΚΑ, οι οποίες επανυπολογίζονται στα μέσα κάθε χρονιάς, με βάση την εκκαθάριση της δήλωσης του επαγγελματία.

Ο ΕΦΚΑ του 2018

Οι παραπάνω αλλαγές δεν θα επηρεάσουν την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να εκκαθαριστεί έως και το τέλος Αυγούστου.

Η πληρωμή του θα γίνει σε τέσσερις ή πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Εάν ισχύσει τελικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2019 σε 12 δόσεις, τότε με το που θα λήξει η προθεσμία αποπληρωμής του φετινού φόρου, θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου της επόμενης χρονιάς.