A- A+
Πάγωσαν οι χορηγήσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις τον Απρίλιο - Οι δύο εξαιρέσεις
Επιδείνωση σημείωσε ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες τον Απρίλιο, με την πλειονότητα των κλάδων να χάνουν ρευστότητα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα επιδεινώθηκε σε -1,9% σε ετήσια βάση, από -1,0% τον Μάρτιο και -0,9% τον Φεβρουάριο, ενώ το αντίστοιχο υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε 179,1 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, το 48% αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια, το 32% σε στεγαστικά, το 13% σε καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και το 7% σε δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες (συμπ. αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις).

Μείωση επιχειρηματικών δανείων

Ειδικότερα, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 86,7 δισ. ευρώ και μειώθηκε κατά 1,8% τον Απρίλιο του 2018, σε ετήσια βάση.

Ο ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων προς τις μη-χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,9%.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των δανείων προς τις επιχειρήσεις ανά κλάδο δραστηριότητας, τον Απρίλιο του 2018, αύξηση σημείωσαν, σε ετήσια βάση, οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις σε δύο μόνο κλάδους της οικονομίας, στον Τουρισμό και τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.

Αντίθετα, αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής κατέγραψαν οι χορηγήσεις σε σημαντικούς κλάδους όπως Γεωργία, Βιομηχανία, Ναυτιλία, Κατασκευές, Ενέργεια και Διαχείριση της Ακίνητης Περιουσίας και Αποθηκεύσεις & Μεταφορές (πλην Ναυτιλίας).

Δάνεια σε νοικοκυριά

Αναφορικά με την εξέλιξη των δανείων προς τα νοικοκυριά, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων, τον Απρίλιο του 2018, διαμορφώθηκε σε 2,3%.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες πιστώσεων προς τα νοικοκυριά, ο ρυθμός μείωσης των στεγαστικών δανείων τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 3,0%, ενώ ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε σε -0,6%.

Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Απρίλιο, επιδεινώθηκε στο -0,9%, από -0,8% τον Μάρτιο του 2018.