A- A+
«Φορτώνουν» μετρητά στις προθεσμιακές οι ιδιώτες - Τι δείχνουν τα στοιχεία του α΄ 4μήνου
Με μετρητά από θυρίδες και ...σεντούκια γεμίζουν τους τελευταίους μήνες τους προθεσμιακούς τους λογαριασμούς οι ιδιώτες αποταμιευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Απριλίου τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν αναρριχηθεί στα επίπεδα των 42,84 δισ. ευρώ.

Ρεκόρ 1,5 χρόνου

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2016, όταν τα υπόλοιπα στη συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων είχαν ξεπεράσει τα 43 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε η περίοδος αβεβαιότητας στις αρχές του 2017, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να ξεκινήσει νέα αύξησή τους, μετά το κλείσιμό της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από 39,72 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στα τέλη Απριλίου της περυσινής χρονιάς, τα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών έχουν ενισχυθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Δεν «τράβηξαν» από Ταμιευτήριο

Την ίδια περίοδο, τα υπόλοιπα στα ανοιχτά προγράμματα (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί), όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Αυτό μεταφράζεται σε απόλυτα καθαρές εισροές στον τομέα των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες προήλθαν κατά κύριο λόγο από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και δευτερευόντως από καταθέσεις μετρητών.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι προθεσμιακοί λογαριασμοί και στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Η φετινή επίδοση

Από την αρχή του χρόνου, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας έχουν αυξηθεί κατά 636 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενα κυρίως από νέο χρήμα (μετρητά, αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων).

Κι αυτό διότι την ίδια περίοδο τα υπόλοιπα των ανοιχτών λογαριασμών έχουν μειωθεί κατά μόλις 223 εκατ. ευρώ.

Άρα τα επιπλέον ποσά προήλθαν κατά κύριο λόγο από εισροές νέων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Εισροές από μετρητά

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, τα μετρητά αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στις καταθέσεις νέου χρήματος, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, έχουν επαναπατριστεί.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ θετικές για τις τράπεζες, με δεδομένο ότι τα επιτόκια που προσφέρουν είναι συνεχώς μειούμενα και δεν ξεπερνούν το 0,90% στο νέο χρήμα.

Αντίστοιχα, στο παλαιό χρήμα στις συστημικές τράπεζες φτάνουν κατά μέγιστο το 0,65% στα προϊόντα ραφιού.