A- A+
Η πιο ασφαλής ελληνική τράπεζα η κρατική Proton Bank
Με δείκτη καταθέσεις προς δάνεια στο 66%, κεφαλαιακή επάρκεια άνω του 10% και με βασικό μέτοχο το δημόσιο, η Proton Bank φαντάζει ως η πιο ασφαλής τράπεζα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Το σχέδιο σωτηρίας της Proton Bank προέβλεπε το σπάσιμό της σε «καλή» και «κακή». Στην πρώτη μεταφέρονται όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια που εξυπηρετούνται, η οποία χρησιμοποιεί το ίδιο σήμα, το δίκτυο και το προσωπικό της παλαιάς τράπεζας.

Η «κακή» τράπεζα που δεν έχει καμία σχέση με τους πελάτες της νέας Proton τίθεται σε εκκαθάριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) στήριξε τη νέα τράπεζα με το ποσό των 862 εκατ. ευρώ.

Οι δείκτες της νέας τράπεζας

Η νέα Proton Bank έχει καταθέσεις 1,8 δισ. ευρώ και δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί την καλύτερη αναλογία στην Ελλάδα.

Επιπλέον, έχει ένα ισχυρό βασικό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα εισφέρει 250 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Όπως τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, η καθαρή Proton έχει από τους καλύτερους δείκτες ρευστότητας στην ελληνική αγορά, στηρίζεται από το δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος και είναι απαλλαγμένη από το βάρη του παρελθόντος.

«Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για την ασφαλέστερη τράπεζα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα!» υπογραμμίζουν σχετικά.

Διαβάστε επίσης

* Κρατικοποιείται η Proton Bank – Ασφαλείς οι καταθέσεις της