A- A+
Σχέδια για ελέγχους σε τραπεζικές θυρίδες από την εφορία - Τα δικαιώματά σας
Εντατικούς ελέγχους φορολογουμένων με χρέη προς το Δημόσιο, που διατηρούν τραπεζικές θυρίδες, σχεδιάζει η εφορία. Πόσο ασφαλείς είναι.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας, κάθε θυρίδα θησαυροφυλακείου που τηρείται σε τράπεζα, αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της.

Ο τελευταίος δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στην τράπεζα το περιεχόμενο της θυρίδας, η οποία είναι απαραβίαστη τόσο από την τράπεζα, όσο και από κάθε τρίτο.

Ο μισθωτής της θυρίδας ή ο πληρεξούσιός του, έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θυρίδα του, κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος και παραμένει μόνος του στο χώρο όπου βρίσκεται η θυρίδα, χωρίς παρουσία υπαλλήλου της Τράπεζας ή τρίτου.

Τα δύο κλειδιά

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μίσθωσης, λαμβάνετε το κλειδί για τη θυρίδα. Εάν έχετε ορίσει πληρεξούσιο, και ανάλογα με τον τύπο της θυρίδας που έχετε μισθώσει, λαμβάνετε και δεύτερο κλειδί.

Ο εκπρόσωπος της τράπεζας σας οδηγεί στον χώρο των θυρίδων. Για να ανοίξει η θυρίδα χρειάζονται 2 κλειδιά:

  • Το κλειδί που έχετε εσείς ή ο πληρεξούσιός σας.
  • Το κλειδί που βρίσκεται στο κατάστημα.

Αφού ξεκλειδώσετε τη θυρίδα, ο εκπρόσωπός μας απομακρύνεται από τον χώρο. Όταν τον ενημερώσετε ότι ολοκληρώσατε την επίσκεψή σας, επιστρέφει για να κλειδώσετε μαζί τη θυρίδα.

Αφού επισκεφτείτε τη θυρίδα σας, υπογράφετε το παραστατικό επίσκεψης, το οποίο αρχειοθετείτε ηλεκτρονικά.

Οι κατασχέσεις

Επιπλέον, οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύσουν το περιεχόμενο των θυρίδων ή να απαγορεύσουν το άνοιγμά τους από το μισθωτή, παρά μόνο σε περιπτώσεις εκτέλεσης αποφάσεων της δικαιοσύνης ή άλλων αρχών.

Απόντος του μισθωτή, πχ. λόγω θανάτου ή εγκατάλειψης της θυρίδας, η τελευταία μπορεί να ανοιχτεί μόνον αν συντρέχουν οι νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις και εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται βελτίωση του φορολογικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να ανοίγουν πολύ γρήγορα οι τραπεζικές θυρίδες οφειλετών του δημοσίου για να κατάσχεται το περιεχόμενό τους.

Άνοιγμα από την τράπεζα

Η τράπεζα μπορεί να ανοίξει τη θυρίδα χωρίς την παρουσία του πελάτη, όταν συντρέχουν τα εξής:

- Εφόσον δεν εξοφληθεί το κόστος της μίσθωσης και αφού κάθε προσπάθεια εντοπισμού σας και των πληρεξουσίων που έχετε ορίσει αποβεί άκαρπη

- Εφόσον υπάρχουν υπόνοιες για μη νόμιμη ή αντισυμβατική χρήση της θυρίδας και παρά την έγγραφη πρόσκληση της τράπεζας δεν εμφανιστείτε στο κατάστημα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θυρίδα ανοίγει μόνο με παρουσία συμβολαιογράφου και 2 στελεχών του καταστήματος που έχουν δικαίωμα υπογραφής.

Ασφάλιση περιεχομένου

Οι μισθωτές των θυρίδων δεν έχουν καμία υποχρέωση ενημέρωσης των τραπεζών για το περιεχόμενό τους.

Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις ληστειών, όπως αυτή που συνέβη πριν λίγα χρόνια σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Πειραιά, δεν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση από την τράπεζα.

Υπό προϋποθέσεις, οι τράπεζες ασφαλίζουν τους πελάτες τους για το περιεχόμενο των θυρίδων έναντι του κινδύνου της ληστείας ή της πυρκαγιάς, ωστόσο το ποσό της αποζημίωσης δεν ξεπερνά στην πλειονότητα των περιπτώσεων τις 3.000 - 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος μίσθωσης εξαρτάται από το μέγεθος της θυρίδας και ξεκινά από τα 120 ευρώ, ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ.