A- A+
«Τσίμπησαν» προς τα πάνω τα επιτόκια στις προθεσμιακές πριν την ...πτώση τους
Ελαφρώς αυξημένα ήταν το Μάρτιο τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που σύναψαν οι αποταμιευτές, λίγο πριν την αναμενόμενη πτώση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο προθεσμιακό επιτόκιο στις καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος για νοικοκυριά, διαμορφώθηκε σε 0,62% το Μάρτιο από 0,59% το Φεβρουάριο.

Πιο ψηλά οι επιχειρήσεις

Στα ίδια επίπεδα διαμορφώθηκε η μέση απόδοση και στις λίγες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια από 13 έως 24 μήνες, που ανοίχθηκαν την ίδια περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις το μέσο επιτόκιο έφτασε το 0,95%, οριακά αυξημένο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Το premium σε σχέση με τους ιδιώτες αποδίδεται στα υψηλότερα υπόλοιπα που τηρούν οι εταιρικοί πελάτες.

Η άνοδος των αποδόσεων είναι αποτέλεσμα των προσφορών που εξακολουθούν να τρέχουν οι τράπεζες για το νέο χρήμα, κι οι οποίες φτάνουν έως και το 1%.

Έρχονται περικοπές

Πάντως, σύντομα, μετά και την επιτυχία των τραπεζών στα stress tests, θα ακολουθήσει νέος κύκλος περικοπών στις αποδόσεις, οι οποίες θα φτάσουν έως και τις 10 μονάδες βάσης.

Οι αλλαγές αυτές θα προσγειώσουν την οροφή στις αποδόσεις για το παλαιό χρήμα στα επίπεδα του 0,50% - 0,55%, ενώ για το νέο χρήμα στο 0,80% - 0,90%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 15 μήνες το επιτόκιό τους, ώστε να προλάβουν τη νέα μείωσή τους.