A- A+
Τεκμήρια: 6 τρόποι για να αποφύγετε το φόρο 22% από το πρώτο ευρώ
Τον κίνδυνο να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22% αντιμετωπίζουν όσοι έχουν μικρά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου είναι χαμηλό από το τεκμαρτό, όπως αυτό υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή του κατάσταση, πχ. με τα αυτοκίνητα ή την πισίνα που μπορεί να διαθέτει.

Εάν λοιπόν ισχύει αυτό για την περίπτωσή σας και δεν μπορείτε να καλύψετε τα τεκμαρτά σας εισοδήματα με τα πραγματικά, τότε χάνεται το αφορολόγητο και πληρώνετε φόρο σαν να είστε επαγγελματίας.

Δηλαδή, με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με την υποχρέωση προκαταβολής φόρου ίσου με το 100% του εφετινού, για τον επόμενο χρόνο.

Τρόποι κάλυψης τεκμηρίων

Για να μην πέσετε σε αυτήν την παγίδα, μπορείτε να καλύψετε το επιπλέον του πραγματικού σας, τεκμαρτό εισόδημα, με τους εξής τρόπους:

1. Κάντε χρήση ποσών που εισπράξατε από τη διάθεση περιουσιακών σας στοιχείων, όπως

  • ακινήτων
  • αυτοκινήτων
  • κινητών πραγμάτων
  • μετοχών
  • ομολόγων
  • άλλων επενδυτικών προϊόντων

Στο πραγματικό σας εισόδημα θα προστεθεί το κέρδος από την πώληση των παραπάνω στοιχείων, δηλαδή η διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης

2. Δηλώστε την αποζημίωση απόλυσης που μπορεί να λάβατε εσείς ή η σύζυγός σας

3. Δηλώστε εφάπαξ ποσά που εισπράχθηκαν από τον φορολογούμενο και δεν θεωρούνται εισόδημα όπως είναι το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, ή μια αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία.

4. Δηλώστε χρηματικά ποσά που φέρατε στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Για τα ποσά που εισάγονται, απαιτείται πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η τράπεζα με το οποίο θα μπορεί να εξακριβωθεί ότι ο φορολογούμενος είναι ο δικαιούχος του εισαγόμενου χρηματικού κεφαλαίου, το ύψος του εισαγόμενου ποσού, το νόμισμα, η ευρωποίησή του και η χώρα προέλευσης.

5. Δηλώστε δάνεια που έχετε λάβει, δωρεές ή γονικές παροχές σε χρήμα.

Προϋπόθεση τα ποσά αυτά να έχουν δηλωθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

6. Κάντε ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εισόδημα προηγούμενων ετών που δεν δαπανήθηκε.

Εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει το πραγματικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 6000 ευρώ και το τεκμαρτό τις 9500 ευρώ.

Εάν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, η φορολόγηση θα γίνει με την κλίμακα των μισθωτών και θα ισχύει το αφορολόγητο.