A- A+
Και online «κουρέματα» στα στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ - Όλοι οι τύποι ρύθμισης
Σε λειτουργία τέθηκε από τον ΟΑΕΔ η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ, με κούρεμα της οφειλής.

Οι ενδιαφερόμενοι οικιστές καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την νέα ενιαία τιμή μονάδας παραχώρησης των εργατικών κατοικιών.

Αυτή έχει ορισθεί πλέον στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όλα τα μέτρα ρύθμισης

Mε βάση την Υπουργική Απόφαση, πέραν της νέας ενιαίας μειωμένης τιμής παραχώρησης οι δικαιούχοι μπορούν επίσης μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για:

• Επιμήκυνση αποπληρωμής της οφειλής τους στις 360 δόσεις εφόσον στο οριστικό παραχωρητήριο (του οποίου η διάρκεια αποπληρωμής είναι σε ισχύ) είχε καθοριστεί μικρότερο διάστημα.

Στους δικαιούχους με προσωρινό παραχωρητήριο ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής της οφειλής ορίζεται σε 360 δόσεις.

• Πρόσθετο χρόνο αποπληρωμής διάρκειας έως 10 ετών που χορηγείται στους δικαιούχους με οριστικό παραχωρητήριο όπου ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει λήξει και εξακολουθούν να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Εκπτώσεις λόγω κοινωνικού κριτηρίου που προβλέπονται για τις ευπαθείς ομάδες και για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (ποσοστό 20% για περιπτώσεις Συνταξιούχων, Χήρων με προστατευόμενο μέλος-παιδί, Μονογονεϊκών οικογενειών, Οικογενειών με μέλος ΑμΕΑ, Οικογενειών με τρία έως τέσσερα προστατευόμενα μέλη-παιδιά ηλικίας έως 21 ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν και 50% για πολύτεκνους με πέντε προστατευόμενα τέκνα και άνω).

• Επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής της νέας οφειλής (ποσοστό 50% εάν ο δικαιούχος καταβάλει το 50% της οφειλής του εντός ενός έτους, 40% εάν καταβάλει το 60% της οφειλής εντός πέντε ετών και 20% εάν καταβάλει το 80% της οφειλής εντός 10 ετών).

• Μείωση τόκων υπερημερίας κατά ποσοστό 50% που προβλέπεται για τις κατηγορίες (μη ενήμερων) δικαιούχων με οριστικά παραχωρητήρια.

• Αναστολή πληρωμής τμηματικά για έξι έως και 36 μήνες, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος (ανεργία, ασθένεια, απώλεια μέλους της οικογένειας, φυσική καταστροφή κ.ά.).

Κατάθεση δικαιολογητικών

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προς επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων, ώστε να οριστικοποιηθεί η καταχώρηση της αίτησής τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού η προσέλευση στις κατά τόπους Υπηρεσίες θα γίνει κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 11320 (ΟΑΕΔ call center).