A- A+
Μεγάλη πτώση των επιτοκίων σε καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια το Φεβρουάριο
Με καλύτερους όρους δανείστηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά το περασμένο Φεβρουάριο από τις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η τράπεζα της Ελλάδος.

Σε αυτήν την περίοδο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,43%.

Τα επιτόκια ανά κατηγορία

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκαν ιδιώτες και επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν το Φεβρουάριο ως εξής:

  • Καταναλωτικά δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,54%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 175 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,73%.

  • Επιχειρηματικά δάνεια

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,35%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,97%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 123 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,69%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,05%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στο 4,43%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 125 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,59%.

  • Στεγαστικά δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,88%.