A- A+
Οι πλειστηριασμοί τρόμαξαν τους δανειολήπτες και άρχισαν να πληρώνουν! Νέα στοιχεία ΤτΕ
Το ...χέρι στην τσέπη άρχισαν να βάζουν οι δανειολήπτες, υπό την απειλή των πλειστηριασμών που ξεκίνησαν στις αρχές του 2018. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ.

Όπως έκανε γνωστό η κεντρική τράπεζα, κατά το 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (ΜΕΑ).

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) εμφανίζεται βελτιωμένος στο 1,8% και ξεπερνά τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει μειωτική πορεία, αγγίζοντας το 1,7%.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Στα τέλη του 2017, οι πλειστηριασμοί που θα ξεκινούσαν στην αρχή του 2018, φαίνεται πως τρόμαξαν αρκετούς δανειολήπτες, στρατηγικούς και μη, οι οποίοι έσπευσαν να πληρώσουν τη δόση τους ή να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δ' τρίμηνο του 2017, οι εισπράξεις από ΜΕΑ προς το υπόλοιπο των ΜΕΑ κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους.

Διαμορφώθηκαν δε, σε υψηλότερο επίπεδο και σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο (0,9% έναντι του στόχου 0,6%).

Βουτιά στα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, τα ΜΕΑ αγγίζουν τα 94,4 δισεκ. ευρώ ή 1,6 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο.

Οι συγκριτικά καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην υψηλή θεραπεία δανείων (curing), καθώς και στις υψηλότερες από το αναμενόμενο διαγραφές και εισπράξεις, ενώ οι πωλήσεις κινήθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα με βάση το σχεδιασμό των τραπεζών.

Στον αντίποδα, οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων είχαν μειωμένη συμβολή, καθώς βρίσκονταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδο καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες πέτυχαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο το στόχο για τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (ΜΕΔ), τα οποία έφτασαν τα 65,1 δισεκ. ευρώ ή περίπου 0,8 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Οι επιδόσεις και οι στόχοι