A- A+
Στα όρια η ρευστότητα των τραπεζών - Ένεση 6 δισ. ευρώ μέσω εκτάκτου μηχανισμού της ΤτΕ
Στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος προσέφυγαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο κάποιες ελληνικές τράπεζες, για να καλύψουν τα κενά της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Πρόκειται για το μηχανισμό με την ονομασία Emergency Liquidity Assistance (ELA), μέσω του οποίου οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται με ενέχυρο από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Στην προκειμένη περίπτωση ορισμένες τράπεζες δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ για να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα.

Για το λόγο αυτό προσέφυγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μπορεί να δεχτεί περισσότερους τίτλους ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων. Με τον τρόπο αυτό άντλησαν 6 δισ. ευρώ.

Αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο

Η βελτίωση της ψυχολογίας των καταθετών μετά τη Σύνοδο της 21ης Ιούλίου είχε ως αποτέλεσμα τον Αύγουστο να επιστρέψουν 1,5 δισ. ευρώ αποταμιεύσεις στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του καλοκαιριού, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν στα 188,7 δισ. ευρώ, από 187,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά έχουν ήδη γίνει «καπνός», λόγω των σεναρίων χρεοκοπίας που κυκλοφορούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.