A- A+
Ποια δάνεια ακρίβυναν τον Ιανουάριο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια των δανείων στις περισσότερες κατηγορίες πίστης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δόθηκαν τον Ιανουάριο, αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,03%.

Δάνεια προς ιδιώτες

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 14,57%.

Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας αυξήθηκε κατά 84 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,48%.

Tο μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,78%.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,36%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 6,96%.

Ωστόσο, αύξηση σημείωσε το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης στο 4,92%. Αναλυτικότερα,

- Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 5,46%

- Για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 46 μονάδες βάσης στο 4,99%

- Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,84%

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,03%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 14,57%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο1 επιτόκιο αυξήθηκε κατά 84 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,48%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,36%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων

παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 6,96%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,46%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 46 μονάδες βάσης στο 4,99%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,84%. Τέλος,