A- A+
Το Εφερείο δικαίωσε τις τράπεζες για τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο - Σοκ για οφειλέτες
Στη δικαίωση των τραπεζών στο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο προχώρησε το Εφετείο Αθηνών, προκαλώντας σοκ στους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, μετά από προσφυγή της Eurobank, ο δικαστής ουσιαστικά ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση υπέρ των οφειλετών, που έβγαζε ...λάδι τους δανειολήπτες και υποχρέωνε τις τράπεζες να πάρουν τη ζημιά από την άνοδο του φράγκου έναντι του ευρώ.

Τι σημαίνει η απόφαση

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του χρέους που προέκυψε από τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ - φράγκου, επιβαρύνει αποκλειστικά τους οφειλέτες.

Οι σύλλογοι των δανειοληπτών μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή, ωστόσο εάν και η τελεσίδικη απόφαση είναι υπέρ των τραπεζών θα επιβαρυνθούν με σημαντικά ποσά.

Κι αυτό διότι μεγάλο ποσοστό των οφειλετών έχει σταματήσει να πληρώνει τα δάνεια αυτά, εν αναμονή της τελικής απόφασης της δικαιοσύνης.

Ρυθμίσεις από τις τράπεζες

Από την πλευρά τους οι τράπεζες συνεχίζουν την προσέγγιση των δανειοληπτών για τη ρύθμιση των δανείων αυτών, το υπόλοιπο των οποίων υπολογίζεται στα 7 - 8 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρουν τον εξής διακανονισμό:

Ποτείνεται η ρύθμιση τύπου split balance, η οποία προβλέπει το διαχωρισμό του δανείου σε δύο μέρη:

  • Το πρώτο μέρος, που αφορά το χρέος σε όρους ευρώ, με βάση την ισοτιμία που ίσχυε όταν ελήφθη το δάνειο, αποπληρώνεται κανονικά βάση μίας τοκοχρεολυτικής δόσης
  • Το δεύτερο τοποθετείται σε ένα άτοκο λογαριασμό και παραμένει «παγωμένο» για ένα διάστημα έως και 4 έτη.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση του δανείου σε επίπεδα εξυπηρετήσιμα, βάση των εισοδημάτων του δανειολήπτη, ο οποίος για τέσσερα χρόνια απολαμβάνει μία άτοκη περίοδο χάριτος για μέρος του δανείου του.

Μετά την πάροδό της επανεξετάζεται η κατάστασή του. Ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του, μπορεί να γίνει εκ νέου διακανονισμός, να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ή ακόμη και να διαγραφεί μέρος του δανείου εάν η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει.