A- A+
Με ...υποσχετική «κουρέματος» οι μισές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια - Τι κερδίζετε
Με τη μέθοδο του split & freeze ρυθμίζουν πλέον οι τράπεζες σχεδόν τα μισά προβληματικά στεγαστικά δάνεια, προσφέροντας κούρεμα υπό προϋποθέσεις στους οφειλέτες.

Η πτώση των τιμών των ακινήτων, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των δανειοληπτών, αναγκάζει τις τράπεζες να γίνουν πιο επιθετικές στις ρυθμίσεις που προωθούν.

Σταδιακό κούρεμα

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν αποκτήσει με δάνειο ακίνητα, η αξία των οποίων έχει υποχωρήσει σημαντικά, έως και 30% - 40% και την ίδια στιγμή τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν την εξόφληση των δόσεων.

Για τους δανειολήπτες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά οι τράπεζες προσφέρουν ευνοϊκές μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν υπό προϋποθέσεις ακόμη και σε κούρεμα του δανείου έως και 40%.

Συγκεκριμένα, η οφειλή διαχωρίζεται σε δύο μέρη:

- Το πρώτο μέρος αφορά συνήθως την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Ο δανειολήπτης αναλαμβάνει την εξόφλησή του κανονικά

- Το δεύτερο μέρος «παγώνει» άτοκα και δεν αποπληρώνεται.

Η συμφωνία έχει ως εξής: Αν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην εξόφληση του πρώτου μέρους του δανείου, τότε το δεύτερο κουρεύεται σταδιακά μέχρι την πλήρη διαγραφή του, σε ένα βάθος χρόνου της τάξης των 15 ετών συνήθως.

Ποιους αφορά

Σημειώνεται ότι η παραπάνω συμφωνία ρύθμισης δεν προσφέρεται σε όλους τους δανειολήπτες.

Αφορά μόνο όσους εμφανίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στις δόσεις τους και η αξία του ακινήτου τους είναι σημαντικά μικρότερη του ύψους της οφειλής τους.

Επιπλέον, αν για κάποιον λόγο ο δανειολήπτης μετά τη ρύθμιση είναι ασυνεπής, τότε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απώλειας του ευνοϊκού διακανονισμού.

Παράδειγμα

Έστω δανειολήπτης με οφειλή 150.000 ευρώ στην τράπεζα, ο οποίος δεν είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 1.000 ευρώ για την εναπομένουσα διάρκεια του δανείου (15 έτη).

Η οφειλή χωρίζεται σε δύο μέρη:

  • Στο πρώτο ύψους 100.000 ευρώ που θα αποπληρώνεται κανονικά
  • Στο δεύτερο ύψους 50.000 ευρώ που «παγώνει»

Η νέα μηνιαία δόση που θα πρέπει να πληρώνει για τα επόμενα 15 έτη ο δανειολήπτης πέφτει από τα 1.000 στα 667 ευρώ.

Τα 50.000 ευρώ θα «κουρευτούν» πλήρως μέσα στην επόμενη 15ετία εάν ο δανειολήπτης καταβάλλει κανονικά τη δόση των 667 ευρώ.

Δηλαδή θα σβήνεται χρέος 3.333 ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 15 χρόνια.