A- A+
ΙΟΒΕ: 9 στα 10 νοικοκυριά δεν σκοπεύουν να αποταμιεύσουν το 2018
Δύσκολο έως αδύνατο θεωρεί η πλειονότητα το νοικοκυριών ότι θα αποταμιεύσει μέσα στο επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» παραμένει τον Ιανουάριο στο 63-64%, ενώ σχεδόν σταθερό στο 12-13% διατηρείται και το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Μόλις 9% αποταμιεύει

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αντιστοιχούν και πάλι στο 9% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξάνονται ελαφρώς, στο 15% (από 13%).

Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις που δόθηκαν σε σχέση με την πρόθεση αποταμίευσης, είναι οι εξής:

Λιγότερες αγορές για το 61%

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) βελτιώνεται τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -48,3 (από -51,5) μονάδες.

Παρ΄ όλα αυτά, το 61% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% (από 3%) αναμένει το αντίθετο.

Το 90% (από 92%) των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.

Επιπλέον, μόλις το 1% των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.