A- A+
Μείωση της κατανάλωσης δείχνουν τα στοιχεία χρήσης των καρτών - Έπεσε ο τζίρος
Μειωμένη εμφανίζεται η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πληρωμών με πλαστικό συνέχισε την ανοδική του πορεία και το 2017.

Παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών και την αύξηση του συνολικού αριθμού συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α΄ εξάμηνο του 2017, η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016.

Αύξηση καρτών - μείωση τζίρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2017 κατά 685 χιλ. (+5%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016, και ανήλθε σε 15,6 εκατ. κάρτες.

Την ίδια περίοδο, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 341 εκατ. συναλλαγές και παρουσιάζει αύξηση 22% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ωστόσο, η αναλογούσα αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 28,6 δισεκ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένη κατά 641 εκατ. ευρώ (-2%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016

Καταραμένη ...φτώχεια

Οι μεταβολές αυτές, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να αποδοθούν στην υποχρέωση του «χτισίματος» του αφορολογήτου εισοδήματος αποκλειστικά μέσω συναλλαγών με κάρτες και στην εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση καρτών για τη διενέργεια πληρωμών.

Εστιάζοντας στις συναλλαγές ανά κάρτα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε στις 22 συναλλαγές.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη δυσχερής οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στους δείκτες της μέσης αξίας ανά συναλλαγή.

Συγκεκριμένα, στο α΄ εξάμηνο του 2017, η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 84 ευρώ (-20%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016.

Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 87 ευρώ (-21%).