A- A+
Υποβάθμιση 8 τραπεζών από τη Moody's - Τι σημαίνει για καταθέσεις
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας οκτώ ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της βαθμολογίας τους.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση ήταν της τάξης των δύο βαθμίδων, ενώ ο οίκος διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές.

Οι Εθνική Τράπεζα , EFG Eurobank , Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ATEBank, Attica Bank υποβαθμίστηκαν σε "Caa2" από "Β3" και οι Εμπορική και Γενική Τράπεζα σε "Β3" από "Β1".

Στην ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρονται ως λόγοι για την υποβάθμιση η σημαντική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, ενώ γίνεται επίσης λόγος και για φυγή τραπεζικών καταθέσεων.

Τι σημαίνει η απόφαση

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει άμεση επίπτωση στις καταθέσεις που διατηρούν οι Ελληνες στις τράπεζες. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη μετά τις τελευταίες υποβαθμίσεις της χώρας.

Η υποβάθμιση δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στα ενέχυρα που είναι κατατεθειμένα από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, καθώς όσοι τίτλοι επηρεάζονται από αυτές τις εξελίξεις έχουν ήδη αποκλειστεί.

Ως εκ τούτου, η επίδραση της απόφασης αυτής στη ρευστότητα του συστήματος είναι μηδαμινή. Από την άλλη όμως δείχνει ότι απομένει αρκετός δρόμος για την έξοδο από την κρίση.