A- A+
Άμεσες αυξήσεις κεφαλαίου ζητά η ΕΕ από ΤΤ, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Popular Bank
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων σε 16 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Τράπεζας Πειραιώς και Marfin Popular Bank, θα επιβάλλει η ΕΕ.

Σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι η ΕΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες αυτές, οι οποίες «κόπηκαν» ή πέρασαν στο όριο τα τελευταία πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν, να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ως πηγή της πληροφορίας γάλλο αξιωματούχο, ωστόσο επισημαίνει ότι κύκλοι από την Κομισιόν υποστηρίζουν ότι ακόμη οι συζητήσεις για το θέμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τα στρες τεστ του καλοκαιριού

Στις ασκήσεις προσωμείωσης που διενεργήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχαν 91 τράπεζες, εκ των οποίων οι εννέα δεν κατάφεραν να περάσουν τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.

Αυτές οι τράπεζες και άλλες επτά που πέρασαν, αλλά ήταν πολύ κοντά στους ελάχιστους επιτρεπτούς δείκτες, θα αναγκαστούν να αυξήσουν άμεσα τα κεφάλαιά τους.

Δύο προέρχονται από την Ελλάδα (Τράπεζα Πειραιώς, ΤΤ), μία από την Κύπρου (Marfin Popular Bank), επτά είναι ισπανικές (Banco Popular Espanol, Bankinter, Caixa Galicia, BFA-Bankia, Banco Cívica, Caixa Ontinyent, Banco De Sabadell), δύο πορτογαλικές (Espirito Santo and Banco Português of Portugal), μία σλοβένικη (Nova Ljubljanska Banka), μία ιταλική (Banco Popolare) και δύο γερμανικές (Norddeutsche Landesbank, HSH Nordbank).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου διέψευσαν κατηγορηματικά ότι θα ζητήσουν την επιτάχυνση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Ο κίνδυνος για τις καταθέσεις

Οι καταθέσεις στις τρεις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν από αυτήν την εξέλιξη.

Η επίκληση της ΕΕ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ακόμη και αν τελικώς ισχύσει, έχει να κάνει με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και όχι με την αντιμετώπιση μίας άμεσης απειλής.

Και οι τρεις ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τελευταία στρες τεστ και ανακοίνωσαν παράλληλα τα σχέδιά τους για κεφαλαιακή τους ενίσχυση, τα οποία έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή.

Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται πανικός, διότι μόνο με σπασμωδικές κινήσεις από τους καταθέτες μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητά τους.