A- A+
Δάνεια για επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση του δημοσίου – Οι προθεσμίες
Δύο νέα προγράμματα δανειοδότησης μέσω των οποίων μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνή ρευστότητα είτε με επιδοτούμενο επιτόκιο ή με εγγύηση του δημοσίου θα «τρέξουν» έως το τέλος του έτους.
Διαβάστε επίσης: Χαμηλότοκα δάνεια σε εξαγωγικές επιχειρήσεις

Πρόκειται για τα δάνεια Jeremie, το επιτόκιο των οποίων επιδοτείται κατά 50% από το ΕΣΠΑ και για χορηγήσεις που είναι εγγυημένες κατά 70% από το ελληνικό δημόσιο, εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Αναλυτικότερα:

Α) Πρόγραμμα Jeremie

Πρόκειται για δάνεια ύψους έως 100.000 ευρώ, διάρκειας από 36 έως 72 μήνες, το επιτόκιο των οποίων επιδοτείται κατά 50% μέσω του ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Απασχολούν μέχρι 50 άτομα προσωπικό
- Έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ
- Λειτουργούν λιγότερο από 36 μήνες.

Τι χρηματοδοτείται

- Επενδυτικά δάνεια για την απόκτηση υλικών και άυλων στοιχειών ενεργητικού.

- Κεφάλαιο κίνησης που χορηγείται για την ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει περισσότερες από μια φορά στη δράση, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος των δανείων που θα της χορηγηθούν δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Επιπλέον μπορεί να ζητήσει περίοδο χάριτος, υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειο θα έχει εξοφληθεί το πολύ σε 72 μήνες.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως την πλήρη εξάντλησή του.

Β) Δάνεια με εγγύηση του δημοσίου

Οι μη προβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δανείζονται από τις τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδυτικούς σκοπούς.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στις τράπεζες το αργότερο έως και τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Ως επιτόκιο για τα δάνεια αυτά ορίζεται το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της αγοράς για την κατηγορία της δανειοδότησης για την οποία παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό υποχρεούνται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για χρονικό διάστημα δύο ετών από την εκταμίευση του ποσού του δανείου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων, το εγγυημένο ποσό του χορηγούμενου δανείου καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Οι όροι των δανείων

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ορίστηκαν τα εξής:

Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 70%, σε δανειακές συμβάσεις σε ευρώ που θα καταρτισθούν μέχρι 31.12.2011.

Τα δάνεια απευθύνονται σε επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, οι οποίες έχουν συσταθεί μέχρι την 18−7−2011 και δεν είναι προβληματικές.

Τα δάνεια χορηγούνται με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης:

α) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης ή/και για επενδυτικούς σκοπούς.

β) σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς.

Η εγγύηση του δημοσίου έχει μέγιστη διάρκεια δέκα (10) ετών. Κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης, η εξόφληση του δανείου πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 εκάστου έτους σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις.

Το μέγιστο ύψος του δανείου αποτελεί συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της δανειολήπτριας επιχείρησης και δεν υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό της κόστος για το 2010.

Λόγω της παρεχόμενης εγγύησης καταβάλλεται εξαμηνιαία στο Ελληνικό Δημόσιο προμήθεια ασφαλείας υπολογιζόμενη σε ετήσια βάση.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύναται να χορηγείται έκπτωση μέχρι 15% επί της ετήσιας προμήθειας ασφαλείας για μέγιστη περίοδο δύο (2) ετών από την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου.

Επέκταση εγγυήσεων έως 10 χρόνια

Εξάλλου, παρέχεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκαν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τα τελευταία δύο χρόνια, να ζητήσουν την παράταση της εγγύησης από τέσσερα σε δέκα έτη κατ’ ανώτατο όριο, υπό τον όρο ότι δεν είναι προβληματικές.

Η παράταση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου αφορά:

α) δάνεια κεφαλαίου κίνησης που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και

β) δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η εξόφληση του δανείου πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε έτους σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Η παράταση της εγγύησης θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τις 31.12.2011.