A- A+
Στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Προστασία σε ισοτιμία – επιτόκια από την Τράπεζα της Ελβετίας
Αμετάβλητα στο μηδέν άφησε η Τράπεζα της Ελβετίας τα επιτόκιά της, ενώ δήλωσε αποφασισμένη να διατηρήσει το πλαφόν στην άνοδο της ισοτιμίας με το ευρώ, δίνοντας διπλή ανάσα σε όσους έχουν πάρει δάνειο σε φράγκο.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Πέμπτη παρέχει διπλή προστασία σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Από τη μία πλευρά εξασφαλίζει μία οροφή στη μηνιαία δόση από μεταβολές της ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου και από την άλλη διαμορφώνει τα επιτόκια του νομίσματος ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα:

- Η ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου δεν μπορεί να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το επίπεδο του 1,20, βάζοντας φρένο στη διολίσθηση του ευρώ και κατ΄ επέκταση στην άνοδο των μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι Ελληνες.

- Τα επιτόκια libor του ελβετικού φράγκου παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα (0% - 0,25%). Πλέον το libor 3μηνης διάρκειας με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια βρίσκεται στο 0,1%, δηλαδή το τελικό επιτόκιο των περισσότερων δανείων της κατηγορίας με τα βίας ξεπερνά το 3%.