A- A+
Κατασχέσεις καταθέσεων και για χρέη κάτω των 500 ευρώ - Ποιοι προστατεύονται
Κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και για χρέη χαμηλότερα των 500 ευρώ μπορεί να πραγματοποιήσει το δημόσιο, σύμφωνα με το νέο εγχειρίδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ειδικότερα, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται είναι:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Υποχρέωση προειδοποίησης

Πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής (ή υπερημερίας αντίστοιχα), με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδιαδικασίας.

Εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, μπορεί το Δημόσιο να κατάσχει χρηματικά ποσά χωρίς προειδοποίηση.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Η νομοθεσία ορίζει ότι δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Αν το ύψος τους υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Για όσους δεν λαμβάνουν εισόδημα από το Δημόσιο (μισθός, σύνταξη, βοηθήματα) ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε ένα λογαριασμό και σε μία μόνο τράπεζα.

Η προστασία αυτή ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα. Απαραίτητη προϋπόθεση ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί στο Taxis.

Οι κατασχέσεις ακινήτων

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης ακινήτου, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσής του.

Η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει και πλειστηριασμό αυτού.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.