A- A+
Ανάσα για όσους έχουν πάρει στεγαστικό σε ελβετικό - Άνοδος του ευρώ
Κέρδη ή ...πιο σωστά περιορισμό της ζημιάς τους, καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο που είχε ληφθεί σε ελβετικό φράγκο.

Πρόκειται για δανειακά προγράμματα που οι τράπεζες διέθεταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων του ελβετικού νομίσματος.

Ωστόσο, τα δάνεια αυτά αποδείχθηκαν εφιάλτες για τους πελάτες τους, καθώς μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης το 2008 οι επενδυτές στράφηκαν στο φράγκο, προκαλώντας σημαντική ανατίμησή του έναντι του ευρώ.

Μεγάλη ζημιά

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

- Να αυξηθούν οι μηνιαίες δόσεις των οφειλετών κατά το ποσοστό της ανατίμησης του φράγκου

- Να αυξηθεί το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων

Οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις των δανείων αυτών, ωστόσο η υποτίμηση του ευρώ έως και 40%, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στους δανειολήπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και 10 χρόνια να πλήρωνε κάποιος κανονικά το δάνειό του, είναι πιθανό το ανεξόφλητο υπόλοιπο να είναι πολύ κοντά, σε όσους ευρώ, στο ποσό που του είχε αρχικώς χορηγηθεί.

Η άνοδος διετίας

Ωστόσο, μετά τα χαμηλά που κατέγραψε η ισοτιμία ευρώ - φράγκου, ακόμη και κάτω από τα επίπεδα του 1, το ευρώ έχει ανακάμψει.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 2,5 χρόνια σημειώνει άνοδο της τάξης του 15%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πλέον γύρω από το 1,15.

Βέβαια, η απόσταση που μας χωρίζει από το 1,60, επίπεδα στα οποία εκταμιεύτηκαν τα περισσότερα δάνεια της κατηγορίας, παραμένει μεγάλη.

Παρήγορο είναι πάντως το γεγονός ότι τα επιτόκια του φράγκου είναι χαμηλότερα έναντι των αντίστοιχων του ευρώ.

Εξάλλου, επειδή τα στεγαστικά δάνεια είναι μακροπρόθεσμα, υπάρχει χρόνος για τους δανειολήπτες για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νομίσματος και το σβήσιμο των ζημιών.