A- A+
To 85% των πλαστών χαρτονομισμάτων είναι αξίας 20 και 50 ευρώ - Νέα στοιχεία
Χαμηλός παρέμεινε και στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν από τις αρχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς αποσύρθηκαν 331.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Περίπου το 85% των πλαστών τραπεζογραμματίων αφορούσαν τις ονομαστικές αξίες των 20 και 50 ευρώ.

Μικρή πιθανότητα

Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πάρα πολύ μικρή, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2016, για παράδειγμα, ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 7,0% και 3,9% αντίστοιχα.

Που εντοπίστηκαν τα πλαστά

Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 20 δισ. τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 1,1 τρις ευρώ.

Η πλειονότητα των πλαστών τραπεζογραμματίων (96,7%) εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ.

Περίπου 2,3% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1,0% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πώς να κάνετε έλεγχο

Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα – δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ – ενθαρρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν.

Μπορείτε να ελέγξτε τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων σας με την απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία»). Αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.

Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την τράπεζά σας.

Το νέο 50ευρω

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, που διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τέθηκε σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου 2017.

Το Ευρωσύστημα θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και τους λοιπούς προμηθευτές στην προσπάθεια προσαρμογής του εξοπλισμού τους στο νέο τραπεζογραμμάτιο.

Εάν τα σχετικά μηχανήματα και συσκευές εξακολουθούν να μην δέχονται το τραπεζογραμμάτιο αυτό, οι χειριστές/ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους προμηθευτές ή τους κατασκευαστές χωρίς καθυστέρηση.