A- A+
Φόρος 2% - 6% και στα κινητά τηλέφωνα - Η λίστα με τις επιβαρύνσεις
Με τέλος που θα κυμαίνεται από 2% έως 6% θα επιβαρύνονται και οι αγορές έξυπνων κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με την τελευταία μορφή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή τέλους 2% σε όλες τις συσκευές tablet, με μνήμη άνω των 4 GB.

Η αναφοράς των κινητών τηλεφώνων ως μέσα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας παραμένει και, σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο δεν εξαίρεσε τα smartphones από την επιβολή φόρου, αλλά απλά, απέφυγε να ορίσει το ύψος του.

Πλέον το λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει εάν η σχετική επιβάρυνση είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αναφορικά με τους φόρους υπέρ τρίτων.

Οι λοιπές συσκευές

Εξάλλου, με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνονται και αυτές οι χρεώσεις:

  • 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte
  • 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte
  • Η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2%

Με βάση το δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, υποσχέθηκε την άρση της επιβολής φόρου στα κινητά, αυτό τελικά δεν θεωρείται οριστικό.

Στο θέμα πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, παρεμβαίνει και η Κομισιόν, η οποία διερευνά το κατά πόσον η επιβολή ενός νέου φόρου υπέρ τρίτων συνάδει με το μνημόνιο.