A- A+
Και δεύτερη παράταση για τις δηλώσεις ως 21/7 - 31/7 η προθεσμία για πρώτη δόση
Νέα παράταση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Κανονικά η πρώτη δόση στις 31/7.

Με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με τις δηλώσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται εμπρόθεσμα έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου έναντι της Δευτέρας 14/7.

Ωστόσο, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά έως και τις 31/7, η δεύτερη έως και τις 30/9 και η τρίτη έως και τις 30/11.

Το πρόστιμο

Σε περίπτωση που δεν υποβάλλετε εγκαίρως τη δήλωση επιβαρύνεστε με πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ δεν παρέχεται η έκπτωση φόρου από συλλογή αποδείξεων και από ιατρικές δαπάνες.

Φέτος, οι φορολογούμενοι εφόσον κάνουν χρήση του Ταμείου τραπεζικού καταστήματος, θα επιβαρύνονται με την προμήθεια της τράπεζας.

Κι αυτό διότι το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει για λογαριασμό του φορολογούμενου τη σχετική προμήθεια, με απόφασή του πριν λίγες ημέρες.

Πληρωμή σε δόσεις

Σημειώνεται ότι και φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα πληρώσουν κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων ή το σύνολο του φόρου σε έως και 12 άτοκες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Εφέτος, όλες οι συστημικές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής σε αυτό τον αριθμό δόσεων.

Ως προς τα κανάλια εξυπηρέτησης για δωρεάν πληρωμή του φόρου, ισχύουν τα ακόλουθα:

Alpha Bank

Επιβράβευση: 1 bonus πόντος για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

EUROBANK

  • e-banking (μόνο με χρέωση λογαριασμού)
  • EuroPhone Banking - 2109555000
  • www.livepay.gr

Εθνική Τράπεζα

Επιβράβευση: 1 πόντος go4more για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

Τράπεζα Πειραιώς

Επιβράβευση: 1 yellow για κάθε 1 ευρώ πληρωμών

  • winbank (e-banking, phone banking, mobile banking)
  • winbank www.easypay.gr

Η εναλλακτική της πάγιας ρύθμισης

Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των φόρων σε έως και 12 δόσεις.

Ο φορολογούμενος που θα αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του, θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Από αυτά θα πρέπει να προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η πάγια ρύθμιση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτήν του νόμου 4152/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος να είναι ληξιπρόθεσμη.
  • Σε αυτή του 4174/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.