A- A+
Με χαμηλότερα επιτόκια τα νέα δάνεια το Μάιο - Σε ποιες κατηγορίες αυξήθηκαν
Με χαμηλότερα επιτόκια χορήγησαν νέα δάνεια στις περισσότερες κατηγορίες πίστης οι τράπεζες το Μάιο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,69%.

Δάνεια προς ιδιώτες

Στη στεγαστική πίστη, όπου πλέον όλα τα δάνεια χορηγούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο, το μέσο κόστος μειώθηκε στο 2,66% από 2,69% τον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια, υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,47%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,35%.

Η επιχειρηματική πίστη

Στον αντίποδα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.

Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,36%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,27%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 4,70%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 61 μονάδες βάσης στο 4,07%.