A- A+
Forbes: Ακίνητα Α΄ class σε τιμή ευκαιρίας στην Ελλάδα - Ασταμάτητη η πτώση των τιμών
Σε τιμές με μεγάλη έκπτωση προσφέρονται ακίνητα πρώτης κατηγορίας στην Ελλάδα, λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, από το 2009 μέχρι σήμερα.

Τούτο επισημάνει σε ανάλυσή του το Forbes, που δημοσιεύει το capital.gr, κάνοντας λόγο για καλές ευκαιρίες για όσους τις κυνηγούν, οι οποίες ωστόσο «ενδέχεται να μην κρατήσουν για πολύ».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, κατά την αγορά ενός «φιλέτου», αυτό που έχει σημασία είναι η καλή τοποθεσία και η καλή χρονική στιγμή.

Η καλή τοποθεσία

Η καλή τοποθεσία είναι συνήθως ένα μέρος με περιορισμένη έκταση αξιοποιήσιμης γης, όπως το κέντρο μιας πόλης ή το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Η καλή χρονική στιγμή είναι μια περίοδος κατά την οποία τα ακίνητα σε αυτά τα σημεία πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας εξαιτίας καταστροφικών γεγονότων ή παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Αυτό συνέβη στα ακίνητα πρώτης κατηγορίας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σε συνέχεια της ύφεσης που πυροδότησαν τα τοπικά νομίσματα. Το ίδιο και στην αγορά real estate του Μανχάταν, μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Θέα Ακρόπολη

Τώρα, η προνομιακή θέση έχει μετατοπιστεί -στα κέντρα των μεγάλων ελληνικών πόλεων, όπου πωλούνται χιλιάδες διαμερίσματα, πολλά από τα οποία έχουν θέα σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα αρχαία μνημεία, όπως η Ακρόπολη.

Έχει επίσης μεταφερθεί σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, δίπλα σε όμορφες παραλίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ γνωστών ελληνικών νησιών.

Ο χρόνος είναι ώριμος. Η Ελλάδα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική δυσπραγία στη σύγχρονη ιστορία, η οποία έχει συνθλίψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της πάλαι ποτέ ακμαίας ακίνητης περιουσίας της χώρας.

Η πτώση των τιμών

Από το 2009, οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν ασταμάτητα. Ο δείκτης τιμών κατοικιών έχει υποχωρήσει από τις 100 μονάδες το 2009, στις 59,6 το 2017.

Τα περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία μετατρέπονται σε βάρος ακόμη και στις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας.

«Η αγορά ακινήτων ακολουθεί την κακή ελληνική οικονομία», λέει η δικηγόρος Κυριακή Πέρρου.

Προλάβετε!

Αλλά αυτές οι ευκαιρίες δεν γίνεται να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Δεύτερον, καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τουριστικές κρατήσεις ακινήτων μέσω των RBNB, Housli και παρόμοιων ιστοσελίδων.

Τρίτον, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει να δείχνει σημάδια ζωής, σημειώνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος, οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να μπαίνουν.

Όπως και η Varde Partners με έδρα τη Μινεάπολη, η οποία επένδυσε 65 εκατ. δολάρια σε εμπορικά κέντρα της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την πρωτοφανή δυσπραγία στην οποία έχει διολισθήσει και να ξανασταθεί στα πόδια της, παρασύροντας ανοδικά τις τιμές των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

* Βρείτε πόσο πωλούνται τα ακίνητα στην περιοχή που σας ενδιαφέρει - Online εργαλείο