A- A+
Κατάρρευση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ - «Ανάσα» στα στεγαστικά δάνεια
Ραγδαία αποκλιμάκωση έως 8% σημειώσε την Τρίτη το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, προς όφελος όσων έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο στο ξένο νόμισμα, μετά από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ
Συγκεκριμένα, η νομισματική αρχή της Ελβετίας όρισε ανώτατο όριο για την ισοτιμία ευρώ – φράγκου στο 1,20, ώστε να ανακόψει την ανατιμητική της πορεία, που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της.

Το γεγονός αυτό ευνοεί όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς μπαίνει πλαφόν στο μέγιστο ύψος της μηνιαίας δόσης που πληρώνουν σε ευρώ.

Επιπλέον, η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τράπεζα της Ελβετίας για τη συγκράτηση της ανατιμητικής πορείας του νομίσματός της εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την περεταίρω υποτίμησή του, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δόσεις των σχετικών δανείων.

Υπάρχουν περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, η δόση των οποίων αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο έως και 15%, ενώ ανάλογη αύξηση κατέγραψε σε αυτά τα δάνεια και το ύψος του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Για παράδειγμα έναν υπόλοιπο της τάξης των 125.000 φράγκων στην αρχή του χρόνου άξιζε 100.000 ευρώ, ενώ στο ιστορικό χαμηλό του ευρώ έφτασε να κινείται σε επίπεδα της τάξης των 115.000 ευρώ.

Στο 0% τα επιτόκια του φράγκου

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια του ελβετικού νομίσματος παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Ως εκ τούτου, οι δανειολήπτες μπορεί να χάνουν από την υποτίμηση του ευρώ, ωστόσο κερδίζουν από τα πολύ χαμηλά επιτόκια του φράγκου, τα οποία μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Τράπεζας της Ελβετίας κινούνται κοντά στο 0%.

Δηλαδή το τελικό επιτόκιο μετά βίας μπορεί να ξεπερνά στην περίπτωση του ελβετικού φράγκου το 3,50%, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά τα οποία ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις το 4% - 4,5%.

Τι να προσέξετε

Τα χαμηλότερα επιτόκια ωστόσο δε σημαίνουν ότι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο σε φράγκο θα πρέπει να κάτσουν «με τα χέρια σταυρωμένα».

Αντιθέτως θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές τους επιλογές, ώστε να προστατευτούν τόσο από το συναλλαγματικό κίνδυνο, όσο και από τον επιτοκιακό, εφόσον το δάνειό τους είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Συγκεκριμένα, οι επιλογές για ένα δανειολήπτη είναι οι εξής:

1) Να μην πράξει απολύτως τίποτε, εφόσον εκτιμά ότι το ευρώ θα ανατιμηθεί έναντι του φράγκου και το επιτόκιο του ξένου νομίσματος θα παραμείνει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

2) Να αλλάξει μόνο το είδος του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, με την προϋπόθεση ότι προσδοκά σε ανατίμηση του ευρώ έναντι του φράγκου. Με τον τρόπο αυτόν κλειδώνει ένα χαμηλό σταθερό επιτόκιο και προσδοκά σε μείωση του χρέους του σε ευρώ.

3) Να μεταφέρει το δάνειό του σε πρόγραμμα με ευρώ, ώστε να μην έχει συναλλαγματικό κίνδυνο. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα μετατρέψει τα φράγκα που χρωστά σε ευρώ με δυσμενή για αυτόν ισοτιμία, αφού το χρέος του μέσα στους τελευταίους έξι μήνες έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15% εκπεφρασμένο σε ευρώ.

Από την άλλη όμως μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη σταθερότητα στη δόση του, αν επιλέξει εκτός από τη μετατροπή σε ευρώ και σταθερό επιτόκιο για πολλά χρόνια.