A- A+
Χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες - Άλλαξαν τα κριτήρια για τους δικαιούχους
Τον κίνδυνο να χάσουν την έκπτωση του 50% που δικαιούνταν πέρυσι ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αντιμετωπίζουν φέτος χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά.

Ο λόγος είναι ότι από εφέτος, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων του 2016 που υποβάλλονται αυτήν την περίοδο, τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά.

Κι αυτό διότι στα εισοδήματα του ιδιοκτήτη ακινήτου θα προσμετρώνται πλέον και τα εξής:

  • Έκτακτα εισοδήματα, όπως αποζημίωση απόλυσης
  • Κοινωνικές παροχές (συντάξεις αναπηρίας, επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ κτλ)

Τα όρια εισοδήματος

Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα βάση του οποίου θα κρίνεται η ένταξη του φορολογούμενου στο καθεστώς έκπτωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνεται, με κίνδυνο να ξεπεραστούν τα σχετικά πλαφόν.

Αναλυτικότερα:

1) Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2016 δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Πλήρης απαλλαγή

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.