A- A+
Δάνεια 340 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις του δημοσίου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στην παροχή εγγυήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ στις τράπεζες με στόχο τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ορίζει την ενεργοποίηση του «προσωρινού πλαισίου στήριξης για τη διευκόλυνση πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση» μέσω του οποίου μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν κεφάλαια κίνησης και μεγάλες επιχειρήσεις, πιστώσεις για επενδύσεις.

Οι εγγυήσεις μπορούν να φτάσουν έως τα 200 εκατ. ευρώ και θα καλύπτουν έως το 70% του δανείου ενώ το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης αναμένεται να αγγίξει τα 340 εκατ. ευρώ.

Το ύψος του δανείου και οι προμήθειες

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σαχινίδη τα δάνεια αφορούν την χορήγηση:

-σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφαλαίων κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο , αλληλόχρεος λογαριασμός κ.λ.π) και πίστωση για επενδυτικούς σκοπούς.

-σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς.

Οι εγγυήσεις θα αφορούν συμβάσεις δανείων που θα καταρτιστούν έως και το τέλος του 2011.

Όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εγγυήσεων θα πρέπει να καταβάλλουν στο δημόσιο προμήθεια που κυμαίνεται από 3,80% έως 9,80% ανάλογα με το επίπεδο εξασφάλισης του δανείου.

Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος για το 2010.

Για τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά την 1/1/2010, το ύψος της πίστωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των δύο πρώτων ετών.

Όχι στις προβληματικές επιχειρήσεις

Το δημόσιο δεν θα εγγυάται δάνεια προβληματικών επιχειρήσεων.

Με τον όρο προβληματική στην απόφαση του υπουργού ορίζεται η επιχείρηση που δεν είναι ικανή με δικούς της οικονομικούς πόρους να ανακόψει την ζημιογόνο πορεία της.

Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις θα καταπίπτουν αν υπάρξουν τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις.